V korak z mladimi.

Svetovni dan veščin mladih

Salezijanci vodijo več kot 1.000 poklicnih centrov po vsem svetu

Od leta 2014 mednarodna skupnost 15. julija obhaja svetovni dan veščin mladih. Dan, ki so ga razglasili Združeni narodi, je način širjenja zavesti o pomembnosti poklicnega in tehničnega izobraževanja za lokalno in svetovno gospodarstvo. Ta dan je zelo pomemben tudi za salezijance, ki sestavljajo največjo nedržavno vzgojno mrežo poklicnega in tehničnega izobraževanja na svetu.

Tema letošnjega svetovnega dneva veščin mladih je »Mladinske veščine v post-pandemiji« in se udejanja v spremembah, ki so se zgodile v poklicno-tehničnem usposabljanju.

UNESCO pri OZN opaža naslednje: »Poklicno-tehnično izobraževanje ima še dolgo pot okrevanja, predvsem v državah, kjer se bolezen še vedno širi. Razvoj veščin mladih se bo moral soočiti z neznanimi težavami, ki izhajajo iz te krize, v kateri je bilo oblikovanje prekinjeno na svetovni ravni kot nikoli prej.«

V več kot 1.000 poklicnih centrih salezijanci mladim omogočajo pripravo na delo, na dostojno in ustvarjalno življenje, ki bodo kot odrasli doprinesli svojim družbam. Salezijanski programi se ne ustavljajo le pri poučevanju, temveč nudijo življenjske vrednote in spretnosti, mladim pomagajo pri navezovanju stikov s svetom dela ter jih ne spremljajo le pri iskanju, temveč tudi pri ohranjanju zaposlitve.

»Dobro se zavedamo, da dostop do izobraževanja mladim daje temelj za boljšo prihodnost. Zato nadaljujemo s poslanstvom v tej smeri tudi v tej svetovni zdravstveni krizi. V mnogih državah sveta z visoko stopnjo revščine, kjer dostop do izobraževanja ni splošno dostopen, je temeljnega pomena, da salezijanci nadalje omogočajo poklicno in tehnično izobraževanje,« pravi salezijanec Gus Baek, odgovoren za »Salesian Missions«, salezijansko misijonsko prokuro v New Rochellu.

Ob tej priložnosti je »Salesian Missions« izbral nekatere pobude, ki potrjujejo svetovni napor salezijancev pri razvoju veščin mladih, predvsem najrevnejših in v nevarnosti družbene izključitve.

V italijanskem Sesto San Giovanniju je sodelovanje med salezijanskim poklicnim centrom in firmo »Yamaha Motor Italia«, ki se je začelo v šolskem letu 2019-20, omogočilo, da lahko salezijanski gojenci opravljajo prakso v najmodernejših avtomobilskih delavnicah pri razvoju najnovejših generacij vozil znamke Yamaha. Najboljši dijaki imajo možnost zaposlitve v razvojno-prodajni mreži te znamke.

Agro-mehanski tehnološki center »Don Bosco« v Legazpiju, na Filipinih, nudi poklicno izobraževanje in program poljedelskega razvoja, v katerem se mladi učijo pravilne uporabe kmetijskih pripomočkov, izboljšave obdelave in proizvodnje ter pridobijo potrebne podjetniške veščine. Večnamenska kmetijska zadruga »Don Bosco« pomaga kmetom z mikro krediti in učinkovito usklajuje izposojo poljedelskih strojev in orodja ter tako pomaga pri zmanjšanju stroškov in odpadkov.

Salezijanski poklicni center v Jubi, v Južnem Sudanu, je, zahvaljujoč šolninam iz »Salesian Missions«, omogočil tehnično izobrazbo mnogim dekletom, ki bi sicer zaradi pomanjkanja sredstev in kulturnih predsodkov ostala zunaj vzgojnih procesov. Gojenka Pamela Ayany pravi: »Program mi je dal pogum, da sem se vrnila v šolo, saj sem jo morala zaradi finančne stiske opustiti. S tem sem veliko prejela za svoje življenje v vseh smislih, tako v poznavanju kot navadah. Brez tega si ne predstavljam, kako bo nadaljevala svoje izobraževanje ali našla dobro zaposlitev.«

Vzgojno-izobraževalni center »Foyer Jean XXIII« v Kari, v Togu, s pomočjo španske salezijanske nevladne organizacije »Bosco Global« in občine Malaga, nudi vzgojo 183 mladim z ulice in družbene izključenosti ter jih spremlja pri iskanju in ohranjanju zaposlitve.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi