V korak z mladimi.

Svetovni kongres Združenja salezijancev sotrudnikov

»soodgovorni v odgovorih na nove izzive sveta«

Med 25. in 28. oktobrom je v Rimu potekal 5. svetovni kongres Združenja salezijancev sotrudnikov, na katerem je sodelovala tudi delegacija iz Slovenije – inšpektorialni koordinator Tilen Mlakar, s. Martina Golavšek in Blažka Merkac. Na srečanju je bilo preko 300 predstavnikov iz več kot 60 držav sveta.

Svetovni kongres Združenja salezijancev sotrudnikov v Rimu se je pričel s skupno sveto mašo, kjer so Bogu izročili ves proces srečanja. V dvorani pa se je začelo s prinašanjem zastav vseh prisotnih držav, molitvijo in nagovorom vrhovne matere s. Yvonne, ki je poudarila pomembnost Združenja salezijancev sotrudnikov v svetu. Ena izmed njenih misli je bila: “Tukaj je zbran ves svet, različni jeziki, barva kože, a vse povezuje isti, salezijanski duh.” Udeležence je pozdravila tudi Noemi Bertola, koordinatorica Združenja na svetovni ravni. Dopoldan je zaključil vrhovni predstojnik don Angel.

Salezijanci sotrudniki morate v središče postaviti Jezusa!

Rojeni ste za mlade!

Zagovarjajte človekove pravice in opozarjajte na krivice! 

don Angel

Delo po skupinah je potekalo vsak dan, v njem pa so udeleženci odkrivali izzive današnjih mladih in Združenja, kako se je potrebno z izzivi soočiti in katere rešitve bi na izzive odgovorile. Eden izmed glavnih poudarkov dela po skupinah je bilo namenjeno razmišljanju in iskanju skupnih smernic Združenja za naslednjih šest let.

Nagovori vseh govorcev so poudarjali soodgovornost salezijancev sotrudnikov pri delu z mladimi – v Cerkvi in v vsakdanjem življenju. O tem sta spregovorila don Fabio Attard, vrhovni delegat za mladinsko pastoralo, in don Giuseppe Casti, vrhovni delegat za Združenje salezijancev sotrudnikov.

Zadnji večer je vrhovni predstojnik razglasil novega vrhovnega koordinatorja, ki je tako po šestih letih zamenjal dosedanjo koordinatorico Noemi Bertola. Novi koordinator je postal Antonio Boccia. Združenje mu želi veliko blagoslova pri njegovem poslanstvu, vsem salezijancem sotrudnikom pa poguma in veselja pri soočanju z izzivi današnjega časa.

Morda vas zanima tudi