V korak z mladimi.

Ustanovljena salezijanska delegatura Severni Vietnam

Po dveh letih od zgodovinskega obiska inšpektorije sv. Janeza Boska Vietnam in Mongolija je vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime s svojim svetom odobril ustanovitev delegature Severni Vietnam. Po delegaturi Mongolija, ustanovljeni 2009, je to druga delegatura vietnamske salezijanske inšpektorije.

Glavni namen take strukturalne oblike je zagotoviti boljšo karizmatično animacijo salezijanskega poslanstva, predvsem med revno mladino. Drugi namen je močna podpora lokalni Cerkvi, saj salezijanci upravljajo številne župnije v sedmih škofijah severnega Vietnama. Nenazadnje se s tem rešujejo velike težave zaradi oddaljenosti ustanov na severu od sedanjega inšpektorialnega sedeža v Xuan Hiepu, nedaleč od Ho Chi Minh Cityja. Ta namreč leži 1500 km južneje na področju, kjer deluje 23 od 33 salezijanskih skupnosti v Vietnamu.

Dekret vrhovnega predstojnika dodeljuje delegaturi Severni Vietnam 10 lokalnih salezijanskih skupnosti: Cat Dam, Duc Ninh, Duong A, Hoa An, Ky Anh, Lao Cai, Ngan Son, Quang Nap, Trai Gao in Van Phuc, kjer je sedež delegature.

Trenutno novi delegaturi pripada 43 salezijancev (9 bratov, 32 duhovnikov in dva tirocinanta), Tommaso d’Aquino Tran Quoc Tuan pa je bil imenovan za prvega predstojnika delegature, ki jo bo vodil s svojim svetom (ekonom, delegat za mladinsko pastoralo in svetovalec).

Delegatura zaobjema štiri kanonične skupnosti in šest nekanoničnih skupnosti. Večina skupnosti upravlja župnije z mladinskimi centri, dve skupnosti pa skrbijo še za pastoralo etničnih manjšin in za mlade iz obrobja družbe. Na severu se je zgodovinsko gledano v 16. stoletju začelo širiti krščanstvo v Vietnamu. Leta 1952 je prav na severu začel salezijansko poslanstvo tudi Božji služabnik Andrej Majcen, ko je prevzel vodenje sirotišnice v Hanoju. Tedanji inšpektor mu je dejal: »Pošiljam vas, da začnete salezijansko delo in da dobite poklice za salezijance med Vietnamci.« Nova delegatura si bo zato prizadevala predvsem v mladinski in poklicni pastorali.

Nova delegatura – četrta v salezijanski pokrajini Vzhodna Azija in Oceanija in deseta v salezijanskem svetu – bo uradno začela delovati v začetku septembra, kar sovpada z začetkom šolskega leta 2019/20.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi