V korak z mladimi.

V Vatikanu prvič poletni oratorij

sdr_soft

Po dolgem obdobju omejitvenih ukrepov, ko so se morali držati doma, so italijanski starši z veseljem sprejeli novico, da bodo potekali poletni oratoriji, v Italiji imenovani »Estate Ragazzi«. Prvič pa so to vabilo z veseljem sprejeli starši, zaposleni pri Svetem sedežu: poletni oratorij bodo don Boskovi duhovni sinovi organizirali v senci kupole sv. Petra.

»To je pobuda vatikanskega governatorata, da pristopi k izzivom mam in očetov, ki so zaposleni v Vatikanu,« razloži Franco Fontana, ravnatelj salezijanske skupnosti v Vatikanu ter kaplan vatikanske žandarmerije in vatikanskih muzejev. »Bolj kot kdajkoli prej, ko so morale družine nekaj mesecev preživeti doma, želijo svoje otroke zaupati v varstvo in vzgojo don Boskovim sinovom in sodelavcem.«

Zaradi pandemije so prilagodili že pripravljeni program, tako da bodo sprejeli le 100 otrok v treh starostnih skupinah. Oratorij bo potekal vse delavnike v mesecu juliju, z vsemi oratorijskimi dejavnostmi, kot so druženje in igra, plavanje, športne dejavnosti, obiski vatikanskih znamenitosti in trenutki molitve.

Tema prvega vatikanskega oratorija bo »Sreča in blagri«. Salezijancem bodo pri vodenju na pomoč priskočili še sodelavci društva »Vsi na praznovanje«, ki že vodi nekatere poletne centre v Rimu.

Poletni oratorij bo potekal v samem Vatikanu, dodaja Fontana, »kjer je veliko prostora za druženje in igranje na prostem, ki je tipični vzgojni dejavnik vsakega oratorija.« Otroci bodo »zasedli« tudi vatikanske dvorane za sprejeme, ki se bodo v času poletnih počitnic spremenile v prostore delavnic, srečanj in molitve.

»Seveda bomo poskrbeli za vse predpise in navodila italijanskih oblasti glede pandemije Covid-19, da zagotovimo varnost za otroke in osebje: opozorilna sporočila, higiena, varna razdalja, merjenje temperature, zaščitne maske, razkuževalna sredstva, ozaveščanje animatorjev in udeležencev,« še dodajajo navdušeni organizatorji.

Vir: Vatican News, Avvenire; povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi