V korak z mladimi.

»Velikanske sanje« poletnega oratorija v Vatikanu

Pred dvema letoma, leta 2020, je papež Frančišek prosil salezijance, prave izvedence na tem področju, naj koordinirajo oratorij v Vatikanu, namenjen družinam zaposlenih pri Svetem sedežu, da bi otrokom omogočili izkušnjo poletnega oratorija znotraj vatikanskih zidov. Pobuda je bila tako uspešna, da so jo ponovili lansko leto, letos pa poteka že tretjič.

Poletni oratorij se je v Vatikanu začel 4. julija in bo trajal do 5. avgusta. Gre za pobudo, ki si jo je močno želel papež Frančišek in jo je spodbujal Vatikanski državni governorat, da bi otrokom zaposlenih, starim od 5 do 13 let, ponudili pet tedensko izkušnjo življenja v skupnem okolju in močni delitvi krščanskih vrednot.

Za animacijo skrbi ekipa salezijancev, hčera Marije Pomočnice, animatorjev združenja »Vsi na zabavo« in najstniških animatorjev, ki se želijo vključiti v izkušnjo služenja najmlajšim. Ta navzočnost je letos velika novost, saj je prvič prišlo do prehoda z »animiranih« na pomočnike animatorjev, kar je odločilen in karizmatičen korak k temu, da to doživetje postane pravi oratorij v don Boskovem stilu.

Tema poletja 2022 so »Velikanske sanje«, ki jo je navdihnila otroška knjiga »The GGG« (Great Gentle Giant) Roalda Dahla. Odločili so se namreč, da v središče vzgojnega predloga postavijo sanje vsakega od mladih in Jezusovo spremstvo pri njihovem težkem uresničevanju ter jih tako spodbudijo, da pogledajo malo dlje, onkraj vsakodnevnih življenjskih izzivov.

Janez Bosko je popoln primer fanta, ki je verjel Božjim sanjam, postal duhovnik in vse svoje življenje posvetil mladim. Njegova zgodba še vedno spodbuja mlade in jim pomaga razumeti, da se ne smejo bati delati velikih stvari, da se veselijo vsakega trenutka dneva, da so prijazni tudi ob porazu, da morejo imeti odlične ideje, ustvarjati pristna prijateljstva in se učiti skozi igro … Lep program za življenje!

Salezijanska skupnost je v Vatikanu prisotna od leta 1937, kanonično pa je bila ustanovljena 12. aprila 1946. Danes spada med skupnosti, ki so neposredno pod vrhovnim predstojnikom salezijancev. Salezijanska prisotnost v Vatikanu poudarja cerkveno razsežnost salezijanske družbe ter močan občutek pripadnosti in razpoložljivosti vesoljni Cerkvi, v kateri vsakdo nudi svojo službo za dobro Cerkve.

ANS

Morda vas zanima tudi