V korak z mladimi.

Zavod Marianum Veržej v času epidemije

Kot za vsakega je tudi za salezijance in sodelavce Zavoda Marianum Veržej ta čas popolnoma drugačen. Niti pomisliti si ne bi upali, da bo ustanova pol leta prazna in brez gostov, saj so rezervacije za več kot pol leta naprej kazale polno zasedenost le-te.

Tako so se hote ali nehote morali soočiti z nastalimi razmerami. Izkušnja prvega vala epidemije covid-19 jih je naučila, da morajo biti kljub načrtovanju pripravljeni na spremembe načina dela. Najslabši odgovor bi bil: »Nič se ne dá storiti.«

Ko so bili lani oktobra prisiljeni znova zapreti vrata Zavoda Marianum Veržej, so upali, da bodo lahko goste s ponovnim odprtjem razveselili v drugi polovici januarja. Žal se to ni uresničilo in tako so pričeli z razmišljanjem, kako čim bolje izkoristiti dane razmere. Če so pred enim letom, ko so prvič zaprli vrata ustanove, veliko moči in časa vložili v obnovo prostorov, so tokrat bolj razmišljali v smeri, kako ponuditi in izvesti vsaj del programov, ki so jih pripravili in načrtovali za prve tri mesece novega leta.

Čeprav je epidemija v marsičem otežila delo, je hkrati prinesla tudi nekatere novosti, katerim prej niso posvečali toliko pozornosti. Če torej gostje zaradi epidemije ne morejo fizično priti v Veržej, zakaj jim ne bi ponudili npr. duhovnih vaj na daljavo?

Skupine gostov, ki bi sicer prišle v normalnih okoliščinah v Marijanišče, so idejo z veseljem sprejele in tako so nastala razna tedenska srečanja in spremljanja zakonskih skupin iz celotne Slovenije, duhovne vaje in osebna spremljanja, druženja za mlade in razni foto natečaji na temo adventa in božiča. Vse s pomočjo spletnih aplikacij. Tudi načrtovanje prihajajočih dogodkov (usposabljanje animatorjev, oratorij, duhovne vaje) je večinoma potekalo preko videokonferenc.

Zaprt je tudi rokodelski center DUO, tako da je dogajanje zelo okrnjeno ali ga skoraj ni. Odpadlo je kar nekaj dogodkov, kot sta razstavi jaslic in pirhov. So pa v tem času dopolnili  razstavno-prodajno trgovino. Obiskovalci bodo lahko zaznali novo svežino. S pomočjo rokodelcev iz Pomurja in njihovih izdelkov so dopolnili prodajalno, z lokalnimi pridelovalci pa poskrbeli za tradicionalni izbor domačih izdelkov (moka, med, olje). V lončarski delavnici prav tako ustvarjajo in snujejo nove izdelke.

Ob ponovnem odprtju Rokodelskega centra DUO pripravljajo dan odprtih vrat, ko si bo možno ogledati založeno trgovino, na novo urejen kamp, kjer prav tako ne manjka novosti ter hiške Pod prleško brajdo, ki so jih postavili preko projekta Ethos Land (OP SI-HU).

Kljub razmeram so tudi letos izdali bilten Dom, ki sicer v skromnejši vsebini prikazuje dogajanje preteklega leta. Domačini in gostje ga bodo prejeli ob velikonočnih praznikih.

Morda vas zanima tudi