V korak z mladimi.

Žrtev salezijanskega gojenca Akasha Bashirja

Minevajo štiri leta, ko se je 15. marca 2015 mladi salezijanski gojenec Akash Bashir žrtvoval in preprečil samomorilski napad v cerkvi svetega Janeza v krščanski četrti Youhannabad, v pakistanskem Lahoreju.

Akash Bashir je bil star 18 let in je študiral na Tehničnem inštitutu Don Bosco v Lahoreju. Postal je prostovoljni varnostnik. Tistega usodnega 15. marca je, kot vsako nedeljo, opravljal svoje delo varnostnika. Posebej je bil zadolžen za varnost pri vhodu v cerkev svetega Janeza.

Med opravljanjem varnostnih pregledov je izvedel, da so Kristusovo cerkev, anglikansko cerkev v neposredni bližini, napadli teroristi. Akash je takoj želel organizirati varnostni pregled že ob vhodu na trg pred cerkvijo, ko je zagledal nekoga, kako teče proti cerkvi svetega Janeza. Bil je terorist, ki je očitno želel priti v cerkev.

Akash se mu je postavil po robu in ga skušal ustaviti. Moški mu je zagrozil, da ima na sebi bombo, a mladenič se ga ni prestrašil. Še več: trdno ga je objel in mu preprečil, da bi vstopil v cerkev. Terorist se je razstrelil pred cerkvijo in povzročil smrt dvajsetih ljudi. Žrtev je bil tudi Akash. Če ga salezijanski gojenec ne bi ustavil, bi bilo žrtev neprimerno več.

»Zgodovina Cerkve je močno zaznamovana s toliko možmi in ženami, ki so s svojo vero, ljubeznijo in življenjem bili kot žarometi, ki so razsvetljevali in še razsvetljujejo tolike generacije, vključno s temi v našem času,« piše vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime v letošnjem Vezilu. Za kristjane v Youhannabadu je Akash s svojo ogromno vero prav to: žaromet in zgled, ki mu sledimo.

Na njegov grob se, kot pravi župnik cerkve svetega Janeza, Francis Gulzar, zgrinjajo mnogi k molitvi in priprošnji. Njegovo pogumno dejanje še danes navdihuje mnoge pakistanske katoličane na njihovi vsakdanji poti in jih navdaja z upanjem, da premagujejo tolike izzive, s katerimi se morajo soočati.

Gulzar, ki je tudi generalni vicar nadškofije Lahore, je zato januarja 2017 poslal pismo nadškofu msgr. Francisu Shawu, »s prošnjo za začetek uradnega postopka razglasitve Akasha Bashirja za mučenca, v čast njegovi župnijski skupnosti v Yauhanabadu.«

»Krščanska skupnost v Youhanabadu je ponosna na svojega mladega heroja Akasha Bashirja,« je še zapisano v pismu. Nadškofa prosi, da bi njihovo prošnjo predal Svetemu očetu in Kongregaciji, ki spremlja postopke mučeništva.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi