V korak z mladimi.

Župnija sv. Janeza Boska poromala v kraje svojega zavetnika

Župnija Sv. Janeza Boska iz Maribora je ob 10-letnici obiska don Boskovih relikvij v Sloveniji in 10-letnici začetka delovanja na sedanji lokaciji poromala v kraje svojega zavetnika od 27. do 30. aprila 2023.

Krenili smo v zgodnjih jutranjih urah in kljub zamudam na cesti zaradi del in nesreč še pravočasno prišli v Chieri, kraj don Boskovih dijaških let in priprave na duhovništvo. Nnajbolj nas je nagovoril kraj, kjer je eno leto spal pod stopnicami in se tam ponoči ob sveči tudi učil.

V večrnih urah smo prišli v Avigliano blizu Torina, kjer smo bili za tri dni in noči nastanjeni v čudovitem kraju ob jezeru in zelo gostoljubni salezijanski skupnosti. Prvi dan smo obiskali Torino, kraj don Boskovega delovanja: Valdocco, kapela Pinardi, cerkvica Frančiška Saleškega, bazilika Marije Pomočnice, don Boskove sobice in čudoviti muzeji v nekdanjih kletnih prostorih don Boskove ustanove. Tik pred kosilom smo bili pri sv. maši skupaj s skupino salezijanske družine iz Slovenije. Sv. mašo je v cerkvici Frančiška Saleškega vodil naš inšpektor g. Marko Košnik. Popoldne si je del skupine ogledal muzej avtomobilov, drugi pa poromal še h Consolati (Tolažnici) in v stolnico, kjer je shranjen Turinski prt.

Tretji dan smo se podali v kraje don Boskovega otroštva in mladosti: Colle Don Bosco (veličastna bazilika, kraj Don Boskovega rojstva, hišica njegovih otroških let, vrt sanj, misijonski muzej), Morialdo, Mondonio (kraj smrti Dominika Savia), Castelnuovo (župnija štirih svetnikov) in za sklep poromali še v Moncucco, kjer je mali Janez dve leti ‘služil’ pri stricu Moglia.

Na poti domov pa smo se ustavilil še pri sv. Antonu Padovanskem v Padovi. Bogu hvala za vse milosti, za pogum na poti (saj smo kar veliko pešačili) in za lepo število mladih, ki so bili z nami (16). Naj Gospod vsej naši župniji, našim družinam ter našim otrokom in mladim na priprošnjo Marije Pomočnice, sv. Janeza Boska in sv. Dominika Savia izprosi obilje milosti, veselja do življenja, poguma, žive vere in tudi novih duhovnih poklicev.

donbosko.maribor.si

Morda vas zanima tudi