V korak z mladimi.

Andrej Majcen in njegov postopek za beatifikacijo

Obisk vrhovnega postulatorja salezijanske družbe

Letos mineva dvajset let od smrti salezijanskega duhovnika in misijonarja, Božjega služabnika Andreja Majcna. Teče tudi deseto leto od začetka škofijskega postopka za njegovo beatifikacijo in kanonizacijo.

Od 21. do 23. januarja je Rakovnik obiskal vrhovni postulator za zadeve svetnikov v salezijanski družini, don Pierluigi Cameroni iz Rima. Sočasno se je delovnega obiska udeležila tudi strokovna sodelavka postulature Lodovica Zanet, deloma pa tudi višji salezijanski predstojnik Marko Košnik in tajnik sodnega zbora v škofijskem postopku za beatifikacijo Andreja Majcna Tadej Stegu.

Vicepostulator Alojzij Slavko Snoj jim je predstavil doslej opravljeno delo, ki obsega okoli 1600 naslovov neobjavljenih in objavljenih del Božjega služabnika in pisem, ki so namenjena njemu ter del, ki govorijo o njem. Večina gradiva je že prevedenega v italijanščino. Postopek gre tako proti sklepu in upamo, da ga bomo letos, ob dvajsetletnici Majcnovega »dies natalis« za nebesa, mogli dovršiti, predvidoma do Majcnove nedelje v septembru.

Postulator nas je pri večernem govoru seznanil z bogastvom salezijanske družine, ki ima poleg sv. Janeza Boska 8 svetnikov, 118 blaženih in 34 Božjih služabnikov, odpirajo pa se tudi novi postopki. Letošnje vezilo vrhovnega predstojnika: »Svetost tudi zate« je za nas vse dodatni izziv.

Vsem sobratom priporočamo v molitev to veliko zadevo naše inšpektorialne skupnosti. Prav tako prosimo vse salezijance v vzgojnem-pastoralnem poslanstvu, naj si prizadevajo bolje spoznati privlačni učiteljski, salezijanski, duhovniški in misijonski lik Andreja Majcna in naj priporočajo zatekanje k Božjemu služabniku v določenih preizkušnjah in stiskah, da bi nam Bog po njegovi priprošnji naklanjal izredne milosti in čudežna uslišanja. Poživimo vsakdanjo molitev v ta namen, v pastoralnih skupnostih pa opravljajmo tudi devetdnevnice in obhajajmo vsakega 30. v mesecu (oz. predzadnji dan v mesecu) Majcnov dan. Tudi mladinska srečanja ali shodi v skupinah salezijanske družine so lepa priložnost za vse to, ki naj še posebno letos ne gre mimo nas in naj bo v duhovno korist nam in vsem, ki so nam zaupani.

Nek spovednik v Sloveniji (ki ni član naše Družbe!) razdeli na stotine devetdnevnic k Božjemu služabniku Andreju Majcnu. Kakšno zaupanje in kakšna zavzetost, pravzaprav kakšna vera! Posnetki na Youtubu in tiskovine so nam pri tem lahko v pomoč, to leto pa nam bo zagotovo prineslo še kaj novega. »Hvaljen bodi Bog v svojih angelih in svetnikih!«

ASS

Morda vas zanima tudi