V korak z mladimi.

Biserna maša Antona Horvata SDB

»Ni veliko duhovnikov, ki bi v taki fizični in mentalni kondiciji dočakali slavje biserne maše, kot jo je dočakal sobrat Anton Horvat.« S temi besedami je inšpektor Marko Košnik začel homilijo na biserni maši, ki je 2. julija 2023 potekala v Lipovcih, rojstnem kraju salezijanca Antona Horvata, kjer so se zbrali predvsem domači ter bližnji in daljni sorodniki.

Duhovniško posvečenje je prejel na praznik apostolov sv. Petra in Pavla leta 1963 v Ljubljani po rokah škofa Jožefa Pogačnika. Salezijansko formacijo pa je začel 10 let pred tem na Reki, kjer je leta 1954 izpovedal prve redovne zaobljube, na Rakovniku pa leta 1961 večne.

Kot salezijanski duhovnik je deloval na mnogih krajih doma in na Balkanu. Kot novomašnik je odšel v Cerknico, že naslednje leto pa v Niš v Srbijo ter čez nekaj let v Mužljo v Vojvodini. Po enoletnem delovanju v Škocjanu na Dolenjskem v letih 1979 in 1980 se je vrnil najprej v Vojvodino, nato pa na Karaburmo v Beograd. Leta 1994 se je vrnil v Slovenijo in najprej prevzel župnijo Tomišelj, nato pa v Dokležovju.

Inšpektor Košnik je ob bogatih življenjskih sledeh sobrata Antona predstavil kot zgled predanega duhovnika v zvestobi Kristusu in Cerkvi ter redovni družbi don Boskovih salezijancev. Izpostavil je tri glavne misli: pripravljenost iti v neznano, moč za oznanjevanje in izpovedovanje vere ter predanost v Božjo voljo.

»Odhod v neznano je pričevanje duhovnika za naš čas. Tudi apostol Peter ni vedel, kam ga bo Gospod odvedel. Pretrpel je mučeništvo. Koliko je prehodil apostol Pavel, doživljal stiske, lakoto, trpljenje … da je le oznanjal Gospodovo ime. Danes je pomembno govoriti o zvestobi … o duhovni zvestobi, ki na prvo mesto postavlja Kristusa in vero.«

»Hvaležni smo mu za 60 let duhovniške daritve in zvestobe, ki jih Gospod razliva po njem vsej Cerkvi in Božjemu ljudstvu,« je med drugim dejal inšpektor Marko Košnik.

Morda vas zanima tudi