V korak z mladimi.

Blaženi, ki sta se navdihovali ob Dominiku Saviu

Slovakinja Ana Kolesarova je bila 1. septembra 2018 razglašena za blaženo. Slovesnost je potekala na stadionu Lokomotíva v Košicah in jo je vodil kardinal Giovanni Angelo Becciu, novi prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov. Terezo Bracco pa je za blaženo razglasil papež Janez Pavel II. pred dvajsetimi leti. Obema dekletoma je poleg mladosti skupna pobožnost do svetega Dominika Savia, ki je navdihoval njuna življenja.

Ana ali Anka, kot so jo klicali njeni domači, se je rodila v vasici Vysoka nad Uhom na vzhodu Slovaške, v globoko verni družini, in je prejela sveti krst dan po rojstvu. Ko je bila stara deset let, je prejela zakrament prvega svetega obhajila in svojo vero potrdila s prejemom svete birme.

Živela je mirno življenje do trenutka, ko je sovjetska vojska okupirala njeno vas. Med napadom Rdeče armade, 22. novembra 1944, so se Anka in domači skrili, toda neki vojak jih je odkril. Kljub očetovim poskusom, da bi ga zaustavil, se je vojak spravil na Ano. Z vso močjo se je upirala in branila svojo čistost. Vojakov bes je prerasel v dejanje: mladenko je ubil pred domačimi.

Zaradi težkega položaja so jo morali domači pokopati na skrivaj in šele po padcu režima se je začelo govoriti o tem krepostnem dekletu, ki je umrla v obrambi svoje čistosti. Mladi so začeli romati na njen grob v vasi in moliti po zgledu sv. Dominika Savia: »Rajši umreti, kakor grešiti.«

Ob istem Dominikovem geslu se je vse življenje navdihovala mlada Tereza Bracco. Rodila se je v italijanski pokrajini Savona, v kraju Santa Giulia. Odraščala je v globoko verni družini in že od malega gojila izredno pobožnost. Leta 1931 je pristopila k prvemu svetemu obhajilu in čez dve leti še k sveti birmi. V duhovnem življenju je napredovala vsak dan. Zalo jo je razveselila podobica svetega Dominika Savia z geslom »Rajši umreti, kakor grešiti.« Postavila si jo je na nočno omarico in geslo je postalo program njenega življenja.

Njeno življenje se je končalo leta 1944, ko so nacisti okupirali Italijo. Med begom jo je ulovil neki vojak, ki jo je skušal posiliti. Pogumno se je upirala in branila svojo čistost, kar jo je stalo življenja. Vojak jo je ustrelil.

Ana in Tereza sta svojo čistot ohranili za ceno lastnega življenja in ohranili vero do zadnjega, opirajoč se na geslo Dominika Savia: »Rajši umreti, kakor grešiti,« ki je bilo vodilo v njunih življenjih.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi