V korak z mladimi.

»Bodite možje vere«

V don Boskovih sobicah pri Srcu Jezusovemu se je zaključil tečaj za nove inšpektorje

S temi besedami je vrhovni predstojnik salezijancev, Ángel Fernández Artime, nagovoril devet novih inšpektorjev ob zaključku 14-dnevnega »tečaja za inšpektorje« in jim ob koncu izročil zelo pomenljivo in simbolično darilce – misijonski križ.

Tečaj za inšpektorje, ki je potekal od 2. decembra v vrhovni hiši pri Srcu Jezusovemu v Rimu, se je zaključil 15. decembra s sveto mašo v don Boskovih sobicah ob oltarju, kjer je večkrat maševal sv. Janez Bosko.

V zaključnem nagovoru nam je 10. don Boskov naslednik položil na srce, naj bomo možje globoke vere. Ob koncu svete maše nam je izročil pravi misijonski križ – ki ga prejmejo samo misijonarji – z močnim sporočilom, da je cel svet postal misijonska dežela in s konkretnim vabilom, da tudi v naših inšpektorijah pospešujemo klic po novih misijonarjih, ki bodo za vse življenje zapustili svojo deželo in kot misijonarji odšli v daljne dežele.

Dejanje je razložil z naslednjimi besedami: »Veliko ste v teh dneh slišali, kako voditi in animirati vaše inšpektorije, vendar to ni najpomembnejše. V pogovoru ste govorili o prioritetah in ciljih, ki jih želite doseči v inšpektorijah, kar je zelo dobro, vendar ne najpomembnejše. In še mnogo drugega ste slišali in vam je bilo navrženo kot pomoč pri vašem odgovornem in lepem poslanstvu. Kot najpomembnejše pa želim podčrtati: Bodite predvsem možje vere! Bodite ustvarjalni, odprite se novosti, ki izhaja iz vere ne glede na okoliščine, ki jih živite. To je tista luč, ki pomaga brati znamenja časov, ki v še tako težkih trenutkih zna gledati z optimizmom. Tisti iz Evrope ste bolj govorili o upadanju moči, poslanstva, zapiranju ustanov, tisti z vzhoda ste govorili o rasti, želji po novem poslanstvu. Toda kdor bo zmogel ohraniti pogled vere, bo ostal optimist, odprt za novo in boljše.«

Tečaj za inšpektorje je bil bolj kot zgolj tečaj izkušnja oz. srečanje novih inšpektorjev z vrhovnim predstojnikom in njegovo ekipo svetovalcev in delegatov. Doživljali smo lepo skupnost, ki nas je s svojim zgledom učila, kako naj kot inšpektorji živimo bližino s svojimi sobrati in kako naj pospešujemo rast don Boskove istovetnosti in salezijanskega duha. Mnogo konkretnih reči ostaja skritih nekje v zapiskih, dokumentih, kar pa bo zares ostalo, so odnosi, ki smo jih zgradili in spomini, ki nas bodo ponovno in ponovno spodbujali k novim držam vodenja, k pristnejši vlogi voditelja in predstojnika, ki je služabnik in hkrati odločen skrbnik ter varuh velikega zaklada, don Boskove karizme za mlade danes.

Marko Košnik, inšpektor

Morda vas zanima tudi