V korak z mladimi.

Evropski don Boskovi nekdanji gojenci iz preteklosti v prihodnost

Predsedniki združenj don Boskovih nekdanjih gojencev na evropski celini so se v soboto, 26. novembra 2022, sestali na virtualnem srečanju, da bi se seznanili s stanjem v združenjih, v katerih delujejo in načrtovali prihodnje skupno srečanje.

Srečanje, ki ga je vodil Valerio Martorana, član predsedstva Svetovne konfederacije don Boskovih nekdanjih gojencev in pokrajinski vodja za Evropo in Bližnji vzhod, se je začelo s pozdravnimi besedami svetovnega predsednika don Boskovih nekdanjih gojencev Bryana Magra, generalnega tajnika Petra Kovaca in pokrajinskega predstavnika mladih don Boskovih gojencev za Evropo in Bližnji vzhod Alessandra Pensabena.

Salezijanec Domenico Nuc Nguyen, delegat vrhovnega predstojnika za don Boskove nekdanje gojence, je v svojem govoru poudaril, da je »pomembno hoditi skupaj«. Nato so spregovorili predsedniki sodelujočih združenj don Boskovih gojencev: Diego Aragon, predsednik Španije, Giovanni Costanza, predsednik Italije, Celso Nogueira, predsednik Portugalske, Bryan Magro, predsednik Malte, Robert Mruk, predsednik Slovaške, Marton Csany, predsednik Madžarske in Marc Titiaux, predsednik Južne Belgije.

Na koncu je predsednik svetovne konfederacije don Boskovih nekdanjih gojencev dejal: »Izziv, ki ga imamo kot nekdanji gojenci in don Boskovi prijatelji, je spoznanje, da se moramo spremeniti, da bi se odzvali na današnjo stvarnost. Učiti se moramo iz preteklosti, razbrati sedanjost in oblikovati prihodnost. Začeli bomo hoditi skupaj, da bi prenovili našo organizacijo in postali dejavno in pomembno gibanje v današnjem svetu. Predsedstvo je v svojem strateškem načrtu predlagalo, da se leta 2024 organizira izredna svetovna skupščina, na kateri bi opredelili našo današnjo vizijo in posodobili naše statute. Vabim vse, da sodelujejo na tej poti, da bomo skupaj odgovorili na izziv ter potrdili svoj pomen in prispevek k družbi, v kateri živimo danes.«

Udeleženci so se po predstavitvi svojih dejavnosti dogovorili, da se bodo 23. junija 2023 sestali v Valdoccu v Turinu.

ANS

Morda vas zanima tudi