V korak z mladimi.

Formacija mladih in salezijancev v digitalnem svetu

Srečanje evropskih inšpektorialnih delegatov za družbeno obveščanje in formacijo

Salezijanska hiša Martí Codolar v Barceloni je od 24. do 29. oktobra 2022 gostila srečanje delegatov za formacijo in družbeno obveščanje salezijanskih inšpektorij Sredozemlja ter srednje in severne Evrope. Približno 60 udeležencev je pod vodstvom vrhovnih delegatov za formacijo in družbeno obveščanje razmišljalo o izzivih digitalne kulture pri formaciji in vzgojno-pastoralnem delovanju salezijancev.

Najprej so z delom začeli delegati za družbeno obveščanje. »Zelo sem vesel, da smo se lahko po dveh letih in pol končno srečali v živo,« je dejal vrhovni svetovalec za družbeno obveščanje Gildásio Mendez v pozdravnem nagovoru, v katerem se je spomnil tudi delo, opravljeno med pandemijo in usklajevanje »za ekrani«, da bi poudarili moč timskega dela. »V svojih inšpektorijah opravljate odlično delo in imate vso podporo Družbe,« je dodal in poudaril izkušnje predanega dela, ki ga opravljajo delegati po vsem svetu. »Vi ste glasniki don Boskovih izkušenj v našem času,« je še dodal.

Dinamika dela se je vrtela okoli treh osi: medsebojno spoznavanje, delitev izkušenj in bratsko življenje poglabljanja in oblikovanja. Dnevi so bili razdeljeni v dva trenutka: dopoldne so potekala formacijska srečanja, popoldnevi pa so bili namenjeni obiskom salezijanskih navzočnosti.

Teme, ki so jih delegati za družbeno obveščanje obravnavali, so bile revizija in posodobitev priročnika, program sektorja za družbeno obveščanje 2020-2026, predlogi za praznovanje 200-letnice »Don Boskovih sanj pri devetih letih«, priprava na mednarodni kongres družbenega komuniciranja leta 2024 in predstavitev Globalnega vzgojnega sporazuma.

Obenem so obravnavali tudi posebna vprašanja v posameznih salezijanskih pokrajinah, kot so vizija komuniciranja različnih realnosti, komunikacijski načrt in temeljne linije ter možnosti za izboljšanje koordinacije komuniciranja na evropski ravni, z ANS in osrednjimi strukturami Družbe.

V popoldnevih so obiskali glavne navzočnosti salezijanske Barcelone, kot so založba Edebé, vzgojno izobraževalni središči Can Prats in Sarrià, univerzitetno šolo EUSS ter Tibidabo in Martí Codolar.

Delegati za formacijo so razpravljali o procesu prenove Ratio Fundamentalis, temeljnega priročnika za salezijansko formacijo, o »spremljevalni šoli«, kongresu o sv. Frančišku Saleškem in smernicah za izdelavo pokrajinskega formacijskega načrta. Na srečanju so med drugim razmišljali tudi o formaciji vzgojiteljev in o specifični formaciji salezijancev bratov.

V četrtek je potekalo skupno delovno srečanje obeh skupin, na katerem so izhajali iz salezijanskega predloga za formacijo v digitalnem svetu. Najprej sta spregovorila oba vrhovna svetovalca. Vrhovni svetovalec za formacijo Ivo Coelho se je osredotočil na vzgojno etiko in pastoralno estetiko: »Salezijanec je poklican posnemati našega očeta in ustanovitelja ter biti pripravljen poslušati in se odzvati na znamenja časa. Zato smo povabljeni, da vidimo Boga v digitalnem prostoru kot del naše salezijanske duhovnosti.«

Med govorom je postavil več vprašanj in nanje skušal odgovoriti. Osredotočil se je na to, kako živeti v digitaliziranem svetu oziroma kako odgovoriti na salezijanski poklic v tem svetu: »Ne smemo pozabiti na javne posledice našega digitalnega odtisa. Salezijanski sobrat ni zasebni uporabnik spleta, tudi če se skriva za digitalnim avatarjem. Vsi smo poklicani, da smo pristni, pregledni in preudarni. Naša identiteta in naša podoba sta zelo pomembni, saj nismo samo posamezniki, ampak posamezniki, ki pripadamo inštituciji in smo ambasadorji Božje ljubezni. Včasih to ni vprašanje volje. Ko se prikrade odvisnost, je potrebna druga vrsta pozornosti,« je dodal.

Bratsko in načrtovalno srečanje so zaključili s skupnim vodenim ogledom najznamenitejšega barcelonskega bisera, Sagrada Familia, z željo, da bi v mladih tudi v digitalnem svetu še naprej spodbujali njihove talente in darove za lepoto in sveto.

Morda vas zanima tudi