V korak z mladimi.

Hrana za prebivalce, ki so ostali brez domov v ruskem napadu

V strašni noči med 5. in 6. julijem 2023 se je ob 2.06 v Lvovu nenadoma oglasil alarm, ki je naznanil nevarnost napada z raketami in droni. Kasneje je po vsem mestu odjeknilo več glasnih eksplozij, kar velja za enega najmnožičnejših napadov na civilno infrastrukturo zahodne Ukrajine od začetka vojne. Don Boskovi salezijanci, ki delujejo v Lvovu, so se takoj organizirali, da bi pomagali ljudem v največji stiski, ki so ostali brez vsega in potrebujejo tolažbo.

V tisti tragični noči je letalskim silam ukrajinskih oboroženih sil uspelo uničiti 7 raket od 10. Ruski napad na Lvov je poškodoval zlasti veliko stanovanjsko stavbo v središču mesta, ki velja za svetovno dediščino. Skupaj je huje poškodovanih okoli 35 objektov, 50 stanovanj pa je neprimernih za bivanje. Prebivalcem, ki so ostali brez strehe nad glavo, so dobili začasno nastanitev v študentskih domovih, kampusih za notranje razseljene osebe ali, če je to mogoče, nastanitev kje drugje.

Ministrstvo za notranje zadeve je 7. julija zjutraj sporočilo rezultate reševalne akcije. Po podatkih mestne občine je 48 ljudi utrpelo različne poškodbe. Od tega jih šest ostaja na zdravljenju v mestnih bolnišnicah. Število mrtvih zaradi ruskega raketnega napada na Lvov v noči na 6. julij je naraslo na deset.

Salezijanci iz Lvova so takoj začeli pomagati prebivalcem, ki so zbežali iz svojih domov in se niso mogli vrniti. Tisti, ki so ostali brez nastanitve, so bili začasno nastanjeni v kampusu za notranje razseljene osebe v javnem parku Stryjskyj. Salezijanci so razdelili higienske pripomočke in uredili menzo z vsakdanjo hrano.

Prav tako je treba spomniti, da salezijanci v Lvovu že od prvih tednov vojne s pomočjo nevladne organizacije VIS in salezijanskih misijonskih uradov skrbijo za razdeljevanje obrokov skoraj 1.000 notranje razseljenim osebam v Ukrajini, nastanjenih v modularnem kampu, imenovanem »Mariapolis«.

»Don Boskovi sinovi poskušajo biti nenehno solidarni s svojim ljudstvom, ki trpi zaradi agresivnih ruskih napadov in se žal ne ustavi ter ​​jemlje toliko nedolžnih življenj,« zaključuje salezijanski predstojnik grškokatoliške salezijanske vizitatorije Marija Pomočnica v Ukrajini, Mykhaylo Chaban.

ANS, foto: State Emergency Service of Ukraine

Morda vas zanima tudi