V korak z mladimi.

Koronavirus hudo prizadel španske salezijance

Špansko salezijansko inšpektorijo sv. Jakoba Velikega s sedežem v Madridu je koronavirusna pandemija močno prizadela. Nepredvidene predhodne okoliščine so povzročile širitve virusa in posledično smrt mnogih salezijancev. Na enem izmed srečanj salezijancev in laikov, ko v Španiji še ni bilo alarmantno stanje, udeleženec je prišel tudi iz Benetk, je prišlo do množičnega okuženja. Virus so udeleženci prenesli v salezijanske skupnosti, ki so sedaj hudo prizadete.

V skupnosti Oviedo so se okužili vsi salezijanci, razen najstarejšega. Zaradi tega sta umrla dva salezijanca brata (68, 94 let). Salezijanec duhovnik (76 let) je v bolnišnici na intenzivnem oddelku.

V Leónu, kjer je potekalo omenjeno srečanje, je okužba zadala najtežji udarec. V skupnosti »Centro Don Bosco« sta umrla dva salezijanska brata (79, 81 let), ostali salezijanci s simptomi COVID-19 počasi okrevajo. V skupnosti »Santiago el Mayor« je virus prišel v ustanovo, kjer prebivajo ostareli salezijanci. Tam sta najprej umrla dva salezijanska brata (89, 87 let), za njima pa še dva duhovnika (86 let) in salezijanec brat (94).  Še en brat je v kritičnem stanju.

V skupnosti »San José« v Salamanci so se okužili skoraj vsi sobratje. Nekateri so trenutno v težkem zdravstvenem stanju.

V skupnosti v Madridu je za posledicami koronavirusa umrl en duhovnik (81 let). En sobrat se zdravi zaradi pljučnice, drugi živijo v popolni izolaciji.

V domu za starejše sobrate v Arevalu, je z virusnimi simptomi nenadoma umrl en duhovnik (90 let). Naslednji dan se mu je brez sledi okužbe pridružil salezijanec brat (94 let).

Dejstvo je, da se položaj dramatično in z vso hitrostjo slabša. Inšpektorija se trudi kar najbolje zaščititi najbolj ranljive salezijance, osamiti vse, ki kažejo simptome. Skupnosti živijo v karantenah in se držijo ustreznih varnostnih ukrepov. Nekatere skupnosti so se prvega vala okužb že rešile.

Položaj je izreden in tako bo ostalo do konca pandemije. To zahteva opustitev mnogih navad. Inšpektorja je vsem skupnostim dala jasna navodila, ki se jih morajo strogo in brez izjem držati. To velja za vse salezijance, tako okužene kot zdrave, da bi preprečili kakršnokoli grožnjo. Zavedajo se, da tudi upoštevanje vseh navodil ne zagotavlja popolno preprečitev in prenos okužbe, vendar tudi brez obtožb sebe ali drugih ob preudarnem in primernem ravnanju in odzivanju.

Inšpektorija nadalje poudarja potrebo, da skupnosti primerno spremljajo in čutijo s sobrati v izolaciji: čeprav niso skupaj, današanja tehnologija omogoča pogoste komunikacijske stike skozi ves dan.

Ta čas preizkušenj preživljajmo resno, a vedro, kot pravijo salezijanske konstitucije: »Tako smo eno samo srce in ena sama duša, da bi ljubili Boga ter si medsebojno pomagali« (K 50); »Skupnost skrbi za ostarele in bolne sobrate in jih obdaja z ljubeznijo« (K 53).

Inšpektoralno sporočilo zaključuje z mislijo, da »smo vsi rokah Boga Očeta, saj smo njegovi ljubljeni sinovi v Jezusu. Pričevanje sobratov, ki so žrtve te pandemije, naj nam pomaga živeti globoko vero v tem položaju.«

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi