V korak z mladimi.

»Nikogar ne bomo pozabili«

Obljube salezijancev po 19 mesecih vojne v Ukrajini

Vojna v Ukrajini neprekinjeno traja že 19 mesecev. Upanje, da se bo kmalu končala in da bo mir prišel na napadena ozemlja, med ukrajinskim prebivalstvom ostaja močno, vendar se bombardiranja ter s tem potrebe prebivalstva povečujejo. Na pragu novega zimskega obdobja so otroci in mladostniki začeli novo šolsko leto. Kljub trajajočemu vojnemu stanju se je veliko žensk in njihovih otrok vrnilo v Ukrajino. Salezijanci skušajo še naprej pomagati vsem, ki potrebujejo pomoč, čeprav v mnogih primerih osnovnih potrebščin primanjkuje.

»Salezijanci ne bomo obrnili hrbta ljudem, ki trpijo zaradi te vojne, ki ji žal ni videti konca in še naprej povzroča nedolžne žrtve,« pravi Mykhaylo Chaban, predstojnik grškokatoliške salezijanske vizitatorije Marije Pomočnice. Po vseh mesecih neposredne vojne je v Ukrajini več kot 17,6 milijona ljudi, ki potrebujejo nujno pomoč za preživetje. Po podatkih mednarodnih agencij je vojna zahtevala že več kot 5,1 milijona notranje razseljenih ljudi in več kot šest milijonov beguncev.

Alarmi in bombe so še vedno vsakdanje življenje milijonov ljudi, ki trpijo zaradi te vojne. Salezijanski misijonski urad s sedežem v Madridu »Misiones Salesianas« podpira otroke, ki nadaljujejo šolanje v Žitomirju in Lvovu, kjer financira šolo in mladinski center. Skoraj 300 ima otrok možnost, da še naprej obiskujejo šolo, predvsem pa imajo varen prostor, kjer se lahko učijo, igrajo in se počutijo zaščitene. Izobraževanje v nujnih primerih je še pomembnejše kot običajno, za otroke pa pravo reševalno orodje. Zato je pomembno, da salezijanske šole v Ukrajini ostanejo odprte.

Salezijanci poleg vzgoje nudijo humanitarno pomoč razseljenim ljudem, kot v primeru projekta mobilnega naselja »Mariapolis«, postavljenega v Lvovu, kjer živi več kot 1.000 ljudi, ki prejemajo hrano in imajo dostop do zdravstvene oskrbe. Pomagajo tudi v drugih delih države. Misijonarji potujejo v vzhodna mesta, kot je Novohyhorivka, kjer pomagajo civilnemu prebivalstvu, ki ostaja na svojih domovih. »Pomoč želimo pripeljati čim bližje ruski meji, kjer je večina vasi opustošenih, hiše uničene, ljudje pa živijo v prenatrpanih zavetiščih. Potrebe so velike in zaradi solidarnosti, ki prihaja k nam z vsega sveta, lahko gremo na te kraje ter ponudimo hrano, vodo …«, pojasnjuje Jozef Nuckowski, eden od salezijancev, ki obiskuje nevarne kraje.

K tej situaciji je treba tudi letos dodati problem mraza. Salezijanci se že pripravljajo nanj. »Misiones Salesianas« je z drugimi salezijanskimi organizacijami, tudi slovensko Fundacijo Don Bosko, že namenil 100.000 evrov pomoči za lajšanje teh potreb: odeje, ogrevanje, topla oblačila, grelniki …

Potrebe so še vedno številne in velike, a salezijanska solidarnost se bo nadaljevala, dokler v Ukajini in drugod ne bo zavladal mir.

Vir: Misiones Salesianas

Morda vas zanima tudi