V korak z mladimi.

Ponovno rojstvo mladih

»Don Boskov oratorij« v Seulu, socialnovarstvena vzgojna ustanova

V »Don Boskovem oratoriju« v Seulu je v sredo, 8. marca 2023, potekalo posebno praznovanje: osem mladih je po obdobju priprave in formacije prejelo zakrament svetega krsta med sveto mašo, ki jo je daroval direktor centra, salezijanec Marcelo Kwang-hyun Baek. Zavod je nekakšna socialno-varstvena vzgojna ustanova, v kateri so nastanjeni otroci, ki so jih sodišča za mladoletnike zaupala salezijancem in njihovim laiškim sodelavcem.

Trenutno v tej salezijanski vzgojni ustanovi prebiva 40 fantov, vsako leto pa jih skozi njena vrata stopi okrog 80. Večinoma gre za mlade od 14. do 18. leta starosti, srednješolce in dijake, ki so bili vpleteni v mladoletniška kazniva dejanja in so zaradi sodne odločbe vsaj 6 mesecev prisiljeni preživeti v »Don Boskovem oratoriju«.

Novokrščeni mladoletniki so dva meseca obiskovali intenzivno katehezo ter opravili zadnji preizkus in razgovor s kateheti, med katerimi sta bila salezijanski brat Stephen Kim in mladi salezijanec na vzgojni praksi John Lee. Program je začelo 15 mladoletnikov, vendar jih je sedem opustilo ali pa ni opravilo preizkusov, osem pa jih je prejelo sveti krst.

Mladi, ki so sprejeti v ustanovo, imajo učne predmete, se udeležujejo različnih kulturnih in športnih dejavnosti ter različnih izkušenj na področju dela. Med različnimi dejavnostmi imajo tudi možnost za versko formacijo. Večina fantov je brez verske podlage, a se jim po nekajmesečnem življenju pri salezijancih odprejo oči za perspektivo vere in so pripravljeni sodelovati pri dejavnostih, kot sta sveta maša ali molitev rožnega venca. Tako na primer ob koncu dneva približno 20 mladoletnikov vsak večer prostovoljno moli rožni venec. Skupna molitev je tako postala dnevna tradicija. »Ne vem, kje drugje na svetu najdete 20 nekrščenih mladih ljudi te starosti, ki vsak večer skupaj molijo rožni venec!« pravi eden od salezijancev, vključenih v pobudo.

Med letom so skupno štiri priložnosti za prejem zakramenta svetega krsta, skupno število novokrščenih pa je med 20 in 25 na leto.

»Don Boskov oratorij« iz Seula si s pomočjo številnih laiških sodelavcev prizadeva graditi procese za ponovno vključitev mladih, ki so bili nekoč obrobni in izključeni iz družbe, da bi se vrnili kot ljudje, sposobni samostojnega razvoja, kot dejavni državljani in kristjani – in vedno s polnim spoštovanjem njihove svobode.

Salezijanci in sodelavci pri tem ne počnejo nič drugega kot sledijo smernicam salezijanske družbe: »Prepričani, da je delo z mladimi in rizičnimi skupnostmi ena najlepših vrst posvečenja, ki smo jih podedovali od našega ustanovitelja, v vsej ponižnosti in brez zmagoslavja priznavamo, da smo v teh družbenih ustanovah in službah poklicani nadaljevati z evangeljskim duhom in strokovnostjo: to je salezijanski prispevek k izgradnji Božjega kraljestva« (GVS, 438).

ANS; vir: AustraLasia

Morda vas zanima tudi