V korak z mladimi.

Pošteni državljani in dobri verniki: posvetitev 101 budističnega novinca

Don Boskovi sinovi, prisotni na Tajskem, se ukvarjajo z vzgojo otrok in mladih v don Boskovem duhu, da bi postali dobri državljani naroda in dobri verniki po svoji veri.

Na Tajskem število katoličanov obsega le 0,4 % celotnega prebivalstva, kar ustreza 400.000 ljudem od več kot 70 milijonskega prebivalstva. Pravzaprav je v salezijanskih šolah več kot 95 % učencev budistov. Zato je šola pomembno področje apostolata.

V salezijanskih šolah učencem skozi različne organizirane dejavnosti vlivajo ozračje prijaznosti, lastno don Boskovemu vzgojnemu sistemu in vrednotam evangelija. Poleg tega so katoliški študenti deležni posebne pozornosti v katehezah, duhovnih vajah in zakramentih.

Salezijanci torej poleg skrbi za evangelizacijo spodbujajo vse svoje učence k dobremu življenju v skladu s svojim prepričanjem.

Iz tega razloga je salezijanska šola »Saengthong Vitthaya« na južnem Tajskem v sodelovanju z don Boskovimi nekdanjimi gojenci ter Združenjem staršev in učiteljev, ki jih vodi g. Phudit Pongarcha, predsednik bivših gojencev, organizirala slovesnost posvetitve 101 budističnega novinca. Slovesnost že desetič poteka od 11. do 25. marca 2023 v kraju Wat Khao Suea, udeležila pa sta se je tudi ravnatelj salezijanske skupnosti salezijanec Antonio Restelli in ravnatelj šole »Saengthong Vitthaya« salezijanec brat Thanad Anan.

Pred začetkom obreda posvečenja imajo vaščani navado, da novince odpeljejo k staršem in starešinam, ki v skupnosti predstavljajo avtoriteto, da jim postrižejo pramene las. Obred nato dokončajo posvečeni menihi, ki jim popolnoma obrijejo glavo – gesta, da se želijo posloviti od posvetnih stvari. Ob tej priložnosti sta salezijanca Restelli in Anan skupaj z nekaterimi predstavniki staršev in bivših gojencev učencem odrezala pramene, jih blagoslovila in jim zaželela vse najboljše.

Zahvaljujoč dejavnemu sodelovanju vseh vpletenih, še posebej staršev, je obred v celoti uspel na trezen in eleganten način.

Morda je primerno poudariti, da v budizmu obstajata dve vrsti posvetitve:

  • Posvetitev otroka ali mladostnika od 7. do 20. leta starosti za določen čas. To se imenuje posvetitev novinca (»nižja posvetitev«). Novinci nato preučujejo verske nauke, vadijo duhovno meditacijo, pa tudi skupinsko življenje, skupinsko delo, požrtvovalnost, prostovoljnost, premišljenost, pomoč pri pomivanju posode in pospravljanju bivališč …
  • Po določenem obdobju ali ko novinec dopolni 20 let, lahko prejme upasampadā (»višja posvetitev«), s katerim novinec postane bhikkhu (menih), ali za krajši čas ali pa za vse življenje.

»Upamo, da bo seme dobrote, ki ga salezijanci skušamo posejati v misli in srca vseh mladoletnikov, ki so nam zaupani, ne glede na njihovo veroizpoved, vzklilo in obrodilo sadove. Te kreposti so delo Svetega Duha. Salezijanci smo sejalci in varuhi, toda Bog je tisti, ki nam daje rast,« ob koncu dodaja Urad za družbeno komuniciranje salezijanske inšpektorije sv. Pavla na Tajskem.

ANS

Morda vas zanima tudi