V korak z mladimi.

Prenovljena cerkev Marije Pomočnice v Zagrebu

Po skoraj 14 mesecih so se verniki župnije Marije Pomočnice na Knežiji v Zagrebu, ki so se v tem času zbirali pod šotorom, ponovno vrnili v obnovljeno cerkev. 15. maja 2023 so se namreč zbrali na velikem slavju ob posvetitvi novega oltarja in blagoslovu cerkve, ki ga je opravil msgr. Ivan Šaško, zagrebški pomožni škof.

Cerkev je bila poškodovana po potresih, ki so prizadeli Hrvaško marca in decembra 2020. Obnova se je začela marca 2022 s pomočjo sredstev Solidarnostnega sklada Evropske unije. Prvi verniki so lahko vstopili v cerkev šele 11. in 12. maja, da bi jo očistili in pripravili na slavje. Njihovo navdušenje nad notranjostjo cerkve je bilo očitno: ko so odkrivali vsak kotiček cerkve, so se radovali in jokali od veselja, kar je jasen znak navdušenja nad tem, da je prenova uspela v polni meri.

Pred začetkom svete maše so prebrali kratko zgodovino župnije in cerkve, v kateri je imel pomembno vlogo blaženi Alojzij Stepinac, tedanji zagrebški nadškof, zlasti ob začetku salezijanskega dela v Zagrebu. Zatem je procesija, ki se je vila skozi dvorišče, prispela do cerkve po notah Ecce sacerdos magnus salezijanca Jerka Gržinčića. To skladbo so izvajali tudi, ko je kardinal Stepinac položil temeljni kamen župnije, zaupano salezijancem v takratnem predmestju Zagreba.

Pred evharistijo so posvetili novi oltar, v katerem so shranjene relikvije blaženega Stepinca, ki so bile prej v starem oltarju. Ob isti priložnosti so bili poleg tega blagoslovljeni tudi stol, prižnica in krstilni kamen.

Predstojnik salezijanske inšpektorije sv. Janeza Boska na Hrvaškem, Tihomir Šutalo, se je ob koncu slavja zahvalil vsem, ki so prispevali k obnovi cerkve, še posebej Ministrstvu za kulturo in medije Republike Hrvaške, izvajalcem in dobrotnikom.

Praznovanje se je po sveti maši, ki je trajala dobre tri ure, nadaljevalo na župnijskem dvorišču, kjer so se zbrani še dolgo družili ob praznovanju tega pomembnega datuma za župnijo in vso hrvaško inšpektorijo, saj je cerkev Marije Pomočnice salezijansko duhovno središče.

Morda vas zanima tudi