V korak z mladimi.

Salezijanci v novo evropsko državo

Grčija: nova salezijanska navzočnost

Ob 148. obletnici prve salezijanske misijonske odprave, v soboto, 11. novembra 2023, je Alfred Maravilla, vrhovni svetovalec za misijone, sporočil, da je na zadnjem zasedanju vrhovnega sveta salezijanske družbe vrhovni predstojnik s soglasjem svojega sveta sprejel povabilo msgr. Petrosa Stefanouja, katoliškega škofa Sirosa, Santorinija in Krete, naj pridejo salezijanci v njegovo škofijo. »Grčija je ena zadnjih držav v Evropi, kjer se bo po mnogih letih začela nova salezijanska navzočnost. To je nova salezijanska meja v Evropi,« je pojasnil salezijanec Maravilla.

Medtem čaka tudi na salezijance prostovoljce, ki bodo kot misijonarji odšli v Grčijo. Prva skupina salezijanskih misijonarjev bo predvidoma odšla v Atene septembra 2024, kjer se bodo celo leto učili sodobnega grškega jezika. V septembru 2025 pa bo prva salezijanska skupnost prevzela pastoralno odgovornost za župnijo Pagos na otoku Santorini.

Postopoma bo salezijanska skupnost, ko bodo misijonski pionirji bolje razumeli kontekst, sodelovala tudi v mladinski pastorali na Sirosu, Santoriniju in Kreti; nato pa bo nadaljevala s prevzemom drugih pastoralnih izzivov, vedno v dialogu z lokalno skupnostjo.

Vrhovni svetovalec za misijone je še pojasnil, da poteka razločevanje, kateri inšpektoriji zaupati novo navzočnost v Grčiji. »Osebno menim, da je nova navzočnost v Evropi zelo pomembna za celotno salezijansko družbo, saj sporoča, da tukaj v Evropi ne le zapiramo naše ustanove, ampak smo še vedno sposobni sanjati o tem, da začnemo nekaj novega in te sanje spremenimo v resničnost,« dodaja Maravilla.

ANS

Morda vas zanima tudi