V korak z mladimi.

»Sem vesel salezijanec«

Pogovor z vrhovnim predstojnikom

Ob začetku 28. vrhovnega zbora Družbe sv. Frančiška Saleškega je salezijanska agencija ANS pripravila video pogovor z vrhovnim predstojnikom Ángelom Fernándezom Artimejem.

Zbor poteka v Turinu, v Valdoccu. Slučajna ali premišljena odločitev z jasnim ciljem?

Tu smo se rodili kot Družba in kot karizma. Don Bosko se je začel duhovno razvijati že pod srcem mame Marjete in kasneje v različnih položajih svojega življenja. Tu se nahajamo na istem dvorišču, ob isti hiši, kjer sta mama Marjeta in don Bosko sprejela prve fante. Že ob opazovanju tega najdemo veliko odgovorov. To so odgovori v smeri velikega srca, sposobnega ljubiti in služiti mladim do konca.

Kaj pričakujete od vrhovnega zbora?

Ta zbor ima tri temeljne poudarke. Prvič: želimo potrditi, da so naša izbira mladi in med temi najbolj potrebni. Drugič: prihaja čas mladih salezijancev, ki so rojeni v digitalni dobi. Ni mogoče misliti, da bo današnji salezijanec živel miselni svet in vrednote izpred 40 let. Osnova je enaka, vse drugo pa živijo, čutijo in razumejo drugače, vendar na način, da imajo ogreto srce za mlade, ne da iščejo lastno dobro in oblast, da imajo srce, ki teži k vzgoji kot don Bosko, kaj storiti za najbolj potrebne. Tretjič: močno upam, da nam bo ta vrhovni zbor, skupaj z 24. zborom, ki je obravnaval skupno salezijansko poslanstvo z laiki, pomagal pri pravem spreobrnjenju tam, kjer še ni bilo narejeno. In po nekod še ni prišlo do spreobrnjenja. Kulturni elementi in močan klerikalizem niso dovolili narediti tega koraka naprej, da lahko skupaj boljše opravljamo poslanstvo med mladimi.

Prvi vrhovni zbor je potekal v Lanzu leta 1877, kakih 30 km od Turina. Štel je nekaj več kot 20 zborovalcev. Minilo je 143 let. Zdaj je več kot 240 zborovalcev iz 66 narodov.

Hvala Bogu. Salezijanska karizma, utelešena v Družbi sv. Frančiška Saleškega ni bil le človeški, don Boskov načrt, sicer bi se ob don Boskovi smrti in smrti prvih karizma končala. To je dar Duha za Cerkev, ki je edini resnični protagonist in se poslužuje naših ubogih dejanj. To doživljam v smislu odgovornosti: je priložnost, a v srcu nosimo odgovornost ponuditi Cerkvi salezijansko karizmo z vso življenjskostjo, svežino in duhovno močjo.

Vrhovnega zbora se bodo udeležili tudi mladi in laiki. Zakaj?

Želimo jih slišati, da nam predstavijo svoj pogled, svoj način videnja salezijanske realnosti in podajo svoje predloge. Brez dvoma nam bodo mladi in laiki jasno povedali svoje mnenje.

Tema vrhovnega zbora ima tri področja: poslušati mlade, lik salezijanca in skupno poslanstvo z laiki. Bi lahko izpostavili eno področje?

Področja so povezana. Ne moremo odgovoriti na vprašanje: »Kakšni salezijanci za mlade danes?«, če se ne soočimo z vsemi tremi. Če odstranimo poslanstvo za mlade, bi to bila neka druga posvečena oseba, nikakor pa ne don Boskov salezijanec. Da pridemo do mladih danes, moramo salezijanca oblikovati, ki se bo dotaknila srca, ne le naučila pojmov. In končno si danes ni možno zamišljati salezijanskega poslanstva brez vključitve laikov, ki imajo dobro formacijo, so odgovorni kot mi ali še bolj.

Salezijanci so navzoči na mnogih obrobjih sveta. Kaj posebnega nudi Družba?

Tam, kjer so mladi, ki živijo v težavah, tam smo prisotni. Tudi papež Frančišek nam to hvaležno priznava. Če pogledamo Sirijo, skušamo v kulturo smrti sejati kulturo življenja. Pogovarjal sem se s sobrati, ki so v času ebole delovali v Sierra Leone: »Če so naši otroci tu in jih ogroža bolezen, bomo ostali z njimi.« Pred kratkim sem spet obiskal Venezuelo. Kaj tam počnejo naši sobratje? Dejal bi: vse in nič posebnega. Spremljajo življenje ljudi. Spodbujajo jih, da ne bi izgubili dostojanstva, volje do življenja, dajejo krizne odgovore v kriznih položajih. Kaj počnejo sobratje v Mongoliji? Živijo na mrzlem, gradijo preprosto krščansko skupnost in mladim nudijo poklicno usposabljanje za življenje. Kaj počnejo sobratje v Jakutsku na severozahodu Sibirije? Moskovski škof mi je dejal: »Vaša navzočnost tam je preroška!« Zakaj preroška? Družine so dejale: »Hvala Bogu, da ste vi tukaj, ker smo že mislili, da je Bog pozabil na nas.«

Kako se sobrat salezijanec Ángel Fernández Artime počuti ob začetku tega zbora?

Vrhovni predstojnik opravlja službo. Ko konča, bo to lepo službo v don Boskovem imenu prevzel nekdo drug. Zato sem predvsem don Boskov salezijanec: danes tukaj, jutri med mladimi v Evropi ali v misijonih Latinske Amerike. Ne vem. Ta lepa, tudi naporna leta, so me zelo obogatila.Videl sem lepoto poslanstva, kako Bog nadaljuje z neverjetnim delom, kako Marija vsakodnevno dela čudeže med našimi otroci in mladimi. … Sem vesel salezijanec.

Celoten pogovor si lahko ogledate v posnetkih.

Morda vas zanima tudi