V korak z mladimi.

Si v času s časom?

Končal se je prvi termin duhovnih vaj za salezijance

V Veržeju so se 8. marca 2024 končale vsakoletne duhovne vaje za prvo skupno sobratov slovenske salezijanske inšpektorije. Vodil jih je upokojeni beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar, v skupini 40 salezijancev pa sta se jih udeležila tudi inšpektor Marko Košnik, ki zaključuje svoj šestletni mandat vodenja, ter novoimenovani inšpektor Peter Končan, trenutno še ravnatelj prenavljajočega se Rakovnika.

Celoten potek duhovnih vaj je ob zahvali pridigarju povzel sobrat Branko Balažic, župnik in ravnatelj v Sevnici.

»Si v času s časom?« je bil naslov letošnjih duhovnih vaj. Nisem si znal predstavljati, kaj to pomeni. V uvodnem nagovoru nedeljskega večera nas je pridigar spodbujal, naj si v teh dneh dovolimo nekaj duhovne ‘pijanosti’, kar naj bi bilo povezano z duhovnostjo bogoslužnega/liturgičnega leta.

Naslednji dan sem počasi dojel, kako smo lahko v času s časom: tako, da ga zaustavimo oz. posedanjimo. Vse se dogaja tukaj in sedaj, preteklost in prihodnost postaneta dogodek, zgodba, ki se že ustvarja v meni, ko so duh, duša in telo poenoteni med seboj.

Pridigar nam je razlagal, da so to veliko bolje kot zahodni razumeli vzhodni teologi in puščavniki mistiki. Tudi mi smo bili v teh dneh po razlagah Svetega pisma in podoživljanju cerkvenega leta od adventna, preko božiča, posta in vstajenja, bolj v svetu mistike kot pa na realnih tleh.

Cerkveno leto naj bi živeli vsak dan, ko obhajamo evharistijo. V stanju mistike skrivnostnost ni izničena, ampak celo povečana, kajti ko se potopiš v lastno globino in globino Boga, se nedoumljivo samo povečuje.

Kako ohraniti ta duhovni zanos, ko se postaviš na realna tla in se soočiš s svojimi demoni? Pridigar nam je zagotavljal, da je takrat, ko je Kristus v središču, tudi vsak izmed nas v središču, takrat smo ena sama celota. Takrat se izguba spomina in pozabljanje zaustavi. Lep recept, za katerega realizacijo se bo treba truditi vsak dan.

So torej duhovne vaje dosegle svoj namen? So se uresničili štirje pogoji sv. Ignacija Lojolskega, o katerih je pridigar spregovoril v uvodnem nagovoru?

  1. Delovanje Svetega Duha: mislim, da smo v teh dneh vsi čutili, kako je bil Sveti Duh na delu.
  2. Odprtost: zbralo se nas je 40 sobratov, ki smo se skušali odpreti Božjemu delovanju, ponižnemu poslušanju, razmišljanju in načrtovanju, kako ohranjati to odprtost.
  3. Okolje: dobro je bilo poskrbljeno ne le za telo, ampak tudi za duha in dušo, saj smo se kot sobratje dobro počutili in si vzeli čas drug za drugega.
  4. Pridigar: upokojeni nadškof Stanislav Hočevar je človek širokih obzorij, ki mu uspeva teološko povezovati vzhod in zahod. Med nami je bil kot novozavezni prerok, ki v Gospodovem imenu išče rešitve za krščanstvo v Evropi in salezijansko družbo. V teh dneh nas je pridigar prepričal predvsem s svojim pričevanjem človeka, ki je zasidran v Jezusu Kristusu. Hvala ti za te dneve pričevanja in duhovnega opogumljanja. Naj te Bog krepi in vodi še dolga leta.
Morda vas zanima tudi