V korak z mladimi.

Slovenija v srcu 152. salezijanske misijonske odprave

Staro, a vedno sveže simbolno dejanje se je 21. novembra 2021 ponovilo v baziliki Marije Pomočnice v Turinu: podelitev misijonskih križev 152. salezijanski misijonski odpravi. »Kot kristjani smo vsi poklicani k pričevanju resnice v imenu našega Gospoda. Vi, dragi misijonarji, pa še toliko bolj,« je v pridigi dejal vrhovni predstojnik salezijancev.

Ko je orisal pomembnost Jezusove kraljevosti v vsakem krščenem, se je Ánegl Fernandez Artime ustavil pri tistem 11. novembru 1875, dnevu prve salezijanske misijonske odprave, s katero se je zarisala nova pot za salezijance in mlade po vsem svetu. Pot ljubezni, skrbi, pomoči … ki se je iz Turina razširila najprej v Ameriko, nato pa na vse druge celine. To je pot, ki jo v don Boskovem imenu nadaljujemo tudi danes, zahvaljujoč misijonarjem »ad gentes, ad extra, ad vitam«, ki so zapustili vse za evangelizacijo in vzgojo različnih narodov v salezijanskem stilu.

»Odhajate ne kot učitelji, temveč kot služabniki, v imenu Gospoda Jezusa, da bi razdajali življenje … V tem razdeljevanju dajte od sebe najboljše. To bo nekaj najlepšega,« je zaključil vrhovni predstojnik.

Zaradi trenutnih pandemičnih razmer in težav s potovanji se je v Turinu zbralo 9 od 23 salezijancev in 10 od 11 sester FMA, ki so zastopali 152. salezijansko misijonsko odpravo in prejeli misijonske križe. Ob vrhovnem predstojniku so se zbrali še vrhovni svetovalec za misijone Alfred Maravilla, nova vrhovna predstojnica sester FMA, mati Chiara Cazzuola in nekateri salezijanski inšpektorji.

Med prejemniki misijonskega križa je bil tudi sedaj že naš Cyprian Mbaziira, ki so ga na slovensko misijonsko pot pospremili inšpektor Marko Košnik ter njegova mlada sobrata Domen Kos in Gregor Markelc.

Morda vas zanima tudi