V korak z mladimi.

Sveti Frančišek Saleški, navdihovalec poti svetosti

Na dnevih duhovnosti salezijanske družine, ki so potekali od 13. do 16. januarja 2022 v Turinu, posvečeni duhovni in pastoralni poglobitvi Vezila vrhovnega predstojnika o sv. Frančišku Saleškem, je sodeloval tudi vrhovni postulator salezijanske družine Pierluigi Cameroni.

»Naša pot svetosti in širjenje poznavanja kandidatov za svetništvo v salezijanski družini imata v sv. Frančišku Saleškem velik navdih in močno spodbudo.« Iz njegove osebnosti in nauka veje redka polnost v mirnosti intelektualnega raziskovanja, pa tudi v bogastvu njegovega čutenja in milina njegovega učenja, ki je močno vplivala na krščansko oblikovanje.

Lahko rečemo, da je sv. Frančišek Saleški v svojih delih in pastoralnem delovanju v zgodovini Cerkve eden prvih najvidnejših predstavnikov tega, kar je drugi vatikanski koncil imenoval »univerzalni poklic svetosti«.

Tako v delih kot v pismih Frančišek izpostavlja, vabi in uči, da svetost ni privilegij posebnega stanu in načina življenja, temveč je – izhajajoča iz neposredne krstne povezanosti s Kristusom – namenjena vsakemu članu Cerkve. Kot pogosto spomni papež Frančišek, je svetost namenjena vsem: »Pogosto nas obhaja skušnjava, da je svetost prihranjena za tiste, ki imajo možnost, da so daleč od vsakdanjih opravil, da lahko mnogo časa posvetijo molitvi. Ni res. Vsi smo poklicani biti sveti, ko ljubimo in ko vsak dan pričujemo z vsakdanjimi opravili tam, kjer smo (Veselite in radujte se, 14).

Od don Boska do danes je izpričana tradicija svetosti, ki si zasluži pozornost, saj je utelešenje karizme, ki izvira iz njega in se je izražala v množici življenjskih stanj in oblik. To so možje in žene, mladi in odrasli, posvečeni in laiki, škofje in misijonarji, ki so v časovno in prostorsko različnih zgodovinskih, kulturnih in družbenih okoljih poskrbeli, da je salezijanska karizma zasijala z edinstveno lučjo in predstavlja dediščino, ki igra učinkovito vlogo v življenju in v skupnosti vernih ter za ljudi dobre volje.

V letu 2022 se v salezijanski družini poleg 400. obletnice smrti sv. Frančiška Saleškega (Lion, 28. december 1622) spominjamo še drugih obletnic svetosti:

  • 175. obletnice rojstva blažene Magdalene Morano, hčere Marije Pomočnice (Chieri, Italija, 15. november 1847);
  • 150. obletnice rojstva blaženega Jožefa Calasanza (Azanuy, Španija, 23. november 1872), na čelu skupine španskih mučencev;
  • 125. obletnice smrti častitljivega Andreja Beltramija, salezijanskega duhovnika (Valsalice, Turin, 30. december 1897);
  • 100. obletnice rojstva Božje služabnice Rosette Marchese, hčere Marije Pomočnice, (Aosta, Italija, 20. oktober 1922);
  • 50. obletnice smrti Božjega služabnika Jožefa Cognate (Pellaro – Reggio Calabria, Italija, 22. julij 1972), salezijanskega škofa in ustanovitelja salezijank oblatinj svetega Srca;
  • 50. obletnice razglasitve za blaženega Mihaela Rua (Rim, 29. oktober 1972);
  • 50. obletnice smrti častitljivega Atilija Giordanija (Campo Grande, Brazilija, 18. december 1972), salezijanca sotrudnika.

Salezijanska družina poživlja veliko temo univerzalnega klica k svetosti, pri čemer ceni raznolikost in množico poklicev v posameznih skupinah te velike karizmatične družine.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi