V korak z mladimi.

Vrhovni predstojnik salezijancev v Turčiji

Vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime je v četrtek, 9. marca 2023, zvečer prispel v Istanbulu v Turčiji. Tamkajšnji salezijanci in predstavniki salezijanske družine so ga toplo sprejeli in z njim preživeli družinski večer. 120 let po prihodu salezijancev v Istanbul, kamor jih je poslal prvi don Boskov naslednik Mihael Rua, sta skupnost in salezijanska ustanova delo tega mesta hvaležna za zgodovinski obisk Istanbula od 9. do 12. marca 2023.

V teh dneh se je vrhovni predstojnik, poleg obiska svojih sobratov edine salezijanske skupnosti v Turčiji, v petek 10. marca zvečer, srečal z ekumenskim carigrajskim patriarhom Bartolomejem.

Oba voditelja sta izrazila srčno bližino papežu Frančišku in vsem njegovim pobudam. Patriarh Bartolomej ceni služenje salezijanske družbe v skrbi migrante v različnih delih sveta. Poudaril je tudi pomen ohranjanja in duha ekumenizma med ekumenskim pravoslavjem in Katoliško Cerkvijo. Še posebej se je zahvalil vrhovnemu predstojniku in salezijanski družbi za 120-letno služenje v Istanbulu. Nato je patriarh z vrhovnim predstojnikom delil veliko bolečino zaradi različnih konfliktov, ki prizadenejo svet, še posebej zaradi tragične vojne v Ukrajini. Bartolomej je pokazal veliko skrb za »Božjo hišo«, ko se je dotaknil teme ekologije. Vrhovni predstojnik se je zahvalil za močno podporo, ki so jo salezijanci prejeli v preteklosti in jo še prejemajo pri svojem služenju v Turčiji ter zagotovil nadaljevanje njihovega sodelovanja. Srečanje se je zaključilo z marijansko molitvijo. Vrhovni predstojnik je izrazil veliko zadovoljstvo nad tem srečanjem in potrdil, da je bil to pravi trenutek milosti, dobrotljivosti in bratstva.

V soboto, 11. marca, je bil dan posebnih spominov. Ángel Fernández Artime je obhajal zahvalno mašo za 120. obletnico salezijanske navzočnosti v Istanbulu v mestni katedrali z redovniki in laiki apostolskega vikariata Istanbul. Prisotnost salezijancev sodelavcev, članov ZMP in drugih članov salezijanske družine v Istanbulu je dajala močan občutek edinosti salezijanske karizme. Praznovanje se je zaključilo s slavnostnim kosilom v salezijanskem šolskem zavodu Evrim. Zvečer je vrhovni predstojnik obiskal salezijanski oratorij za begunce in dan zaključil z veselo in okusno večerjo z mladimi iz različnih skupin vikariata, ki obiskujejo salezijanska dela.

Obisk je utrdil karizmatično identiteto te navzočnosti, ki je od leta 2016 po volji vrhovnega predstojnika in njegovega sveta prešla pod nemško salezijansko inšpektorijo. Ob obisku je bil tako navzoč tudi nemški salezijanski inšpektor Reinhard Gesing in poudaril voljo inšpektorije, da zvesto hodi s salezijanci te hiše v edinstvenem salezijanskem duhu inšpektorije in Družbe.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi