V korak z mladimi.

Vrhovni predstojnik v rojstnem kraju sv. Artemija Zattija

V znamenje poklona prvemu salezijancu bratu, ki ga je Cerkev razglasila za svetnika – sv. Artemiju Zattiju – je vrhovni predstojnik don Boskovih salezijancev Ángel Fernández Artime 7. in 8. oktobra 2023 obiskal svetnikov rojstni kraj Boretto ob prvi obletnici njegove kanonizacije, ki je potekala 9. oktobra 2022 na Trgu sv. Petra v Rimu.

Vrhovni predstojnik je v soboto popoldne prispel v mestno baziliko svetega Marka, kjer ga je radostno sprejela mestna skupnost in škofijsko občestvo. V spremstvu številnih salezijancev, predstojnika lombardsko-emilijske salezijanske inšpektorije Roberta Dal Molina do županov kraja Boretto in sosednjih občin se je vrhovni predstojnik z navzočimi udeležili predstavitve razstave o Zattiju, ki jo je pripravil Erino Leoni, vikar omenjene salezijanske inšpektorije.

Na predstavitvenem srečanju je spregovoril tudi vrhovni postulator za zadeve svetnikov salezijanske družine Pierluigi Cameroni, ki je izpostavil predvsem dva vidika svetosti Artemija Zattija: njegov celosten pogled na človeka in človeško vpetost v skupno občestvo.

V cerkvi je sledilo srečanje novega kardinala s pastoralno skupnostjo, ki se je v pogovoru izkazal z lastnostmi dolgoletnega vzgojitelja. Salezijanski kardinal je odgovarjal na vprašanja nekaterih laikov in razgrnil pestro paleto tem: šolski pouk, spreminjajoči se oratorij, onkološke bolezni, prostovoljstvo, odnosi z otroki, s sodelavci, z novimi tehnologijami.

V nedeljo, 8. oktobra 2023, na dan, poln simboličnih gest, je potekalo evharistično slavje, ki se ga je udeležila vsa skupnost. Daroval jo je vrhovni predstojnik salezijancev. Po sveti maši je Ángel Fernández Artime prejel naziv častnega občana občine Boretto v italijanski provinci Reggio Emilia in tako postal someščan »najslavnejšega borettovca na svetu«, salezijanca brata sv. Artemija Zattija.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi