V korak z mladimi.

»Vse iz ljubezni, nič iz prisile«: video Vezilo 2022

V tradicionalni prvi predstavitvi v generalni hiši sester hčera Marije Pomočnice 27. decembra in v spletnem pogovoru s salezijansko družino 28. decembra 2021 je vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime orisal sporočilo Vezila 2022 s temo »Vse delajte iz ljubezni, nič iz prisile«.

Sedaj je na voljo tudi video Vezilo 2022. Letošnji video, dolg skoraj 20 minut, je za razliko od prejšnjih let, pripravljenih v žurnalistično akcijskem slogu, pripravljen v pripovedno dokumentarnem slogu.

Zgodba se začne v Annecyju in predstavi kraje začetkov »svetnika ljubeznivosti« Frančiška Saleškega. Vrhovni predstojnik predstavi osnovne skupne poteze Frančiška Saleškega in don Boska: oba sta Savojca, oba imata ljubeznivi materi, ki vzgajata v veri, oba sta zakoreninjena v Bogu za skrb ljudi.

Kljub razliki v materialnih okoliščinah – prvi se rodi v gradu, drugi v revni kmečki kolibi – je duh, dozorel v Frančišku Saleškem, dosegel v Turin in Janeza Boska ter se razširil po vsem svetu.

Video jasno predstavi, kako je don Bosko žival iz duha ženevskega škofa: občudoval je njegovo potrpežljivost in ljubeznivost do bližnjega, občutljivost in bistrost, ki ju je uporabil pri poslanstvu duhovnega vodstva, ljubezen do bližnjega kot merilo molitve in odnosa do Boga. Od njega je izbral nekatere temeljne prvine za svojo duhovnost.

Vrhovni predstojnik še spomni, kako so nekateri izreki in misli sv. Frančiška Saleškega – »Vsi ste lahko svet, kjerkoli ste«, »Cveteti moramo tam, kjer nas je zasadil Bog«, »Potrudi se, da te bodo ljubili« – dediščina celotne salezijanske družine, ki po don Bosku še danes zajema iz te duhovnosti.

»Geslo Vse iz ljubezni, nič iz prisile je za nas salezijance kot četrta salezijanska zaobljuba,« povzema Vezilo 2022 vrhovni predstojnik.

Video Vezilo 2022 je s slovenskimi podnapisi na voljo z željo, da bi slovenska salezijanska družina zajemala in krepila salezijanskega duha iz duhovnih virov sv. Frančiška Saleškega in sv. Janeza Boska.

Morda vas zanima tudi