V korak z mladimi.

Za zdaj pa ostajajo vera, upanje in ljubezen…

Uspešno izveden 2. vikend Postnih duhovnih vaj prek spleta

Postne duhovne vaje… koliko utrinkov. Kdo bi si mislil, da bodo duhovne vaje preko ZOOM-a sploh lahko uspele? Z vidika animatorstva se mi je sprva zamisel zdela težka, vendar je bila letošnja tema ‘Upanje’ izjemno dobro pripravljena.

Čestitke pripravljalni ekipi, ki je spisala tako dobre kateheze. Te so omogočale sproščen pogovor, pa tudi resnejše problematike. Zdi se mi, da je bila tema posebej dobro izbrana, ker v današnjem času epidemije in družbene distance potrebujem(o) dotik sočloveka in upanje v boljši jutri.

Upanje… Preprosto, ne? Niti ne. Kot kristjani smo upajoči na nebesa in prav to je bila tema, ki je v naši skupini odprla neštete debate, dvome in veselja. Hvaležen sem za to priložnost, da lahko služim mladim kot animator na duhovnih vajah tudi preko spleta, kjer sem obkrožen z upajočimi in se tudi od njih lahko navzamem upanja na nebeško domovino, ki je že zdaj med nami.

Ta vikend smo spoznavali, kaj je bistvo človekovega poslanstva, kaj mi kristjani upamo, kako lahko upanje delimo z drugimi, kje je tista meja, pri kateri se upanje ustavi. Se sploh kje ustavi? Bliža se velika noč, naš vikend pa je postu skoraj odvzel trpko resnico, da smo v času trpljenja in preizkušnje.

”Za zdaj pa ostajajo vera, upanje in ljubezen, in ljubezen je največja med njimi.” Ta stavek tako drži, da bolj ne bi mogel. Brez ljubezni do sebe in drugih ne bi šel na duhovne vaje, ne bi oskrboval dediščine nebes, ki mi je bila podarjena z Jezusovim odrešenjem, težko pa bi tudi svoje srce odprl za trpljenje bližnjih. Po vsem tem času, preživetem z mladimi imam spet močan občutek zaupanja v Božjo previdnost, ki vedno poskrbi za svetost pogovora med bližnjimi.

Da pa ne bo kdo mislil, da sem v tem sam, nisem. Ob meni je stala izjemna animatorska in duhovniško redovniška zasedba, ki sem ji neizmerno hvaležen za vse. Od mene so veliko zahtevali, še več pa so mi podarili in prav to je bogatilo celotno skupnost, ki se je ta vikend udeležila postnih duhovnih vaj.

 

Jernej Nagode, zadovoljni animator 😀

Morda vas zanima tudi