V korak z mladimi.

Začeli so se XLI. dnevi duhovnosti salezijanske družine

V četrtek, 12. januarja 2023, so se v Valdoccu začeli XLI. Dnevi duhovnosti salezijanske družine, ki jih je odprl vrhovni predstojnik in glava salezijanske družine Ángel Fernández Artime. »V teh dneh bomo živeli posebne binkošti, ki jih bo preveval Božji Duh, ki napolnjuje vesolje, in še vedno uživali v dobrem okusu, ki nam ga je v zadnjem letu zapustil lik svetega Frančiška Saleškega,« je pred začetkom dejal salezijanec Joan Lluís Playà, osrednji delegat vrhovnega predstojnika za salezijansko družino.

Po besedah Alejandra Guevare, svetovnega duhovnega animatorja Združenja Marije Pomočnice in koordinatorja dnevov salezijanske družine, je uradno prijavljenih 277 udeležencev, ki predstavljajo 17 skupin salezijanske družine in prihajajo kar iz 41 različnih narodov: to je majhen, a veljaven prikaz raznolikosti in globalnosti verske družine, ki jo je ustanovil don Bosko in je danes prisotna po vsem svetu.

Slovenijo na letošnjih dnevih zastopa lepa skupina mladih sodelavcev in članov salezijanske družine: Andraž Krnc, Nik Gorišek, Ema Kregar ter s. Simona Komar FMA, s. Irena Novak FMA in Vilmos Svarc SDB, delegat za salezijansko družino slovenske salezijanske inšpektorije.

Po uvodni slovesnosti so si udeleenci najprej pogledali video Vezilo 2023. Po projekciji je vrhovni predstojnik odgovoril na nekaj vprašanj – ki so prihajala z vsega sveta in iz dvorane – in orisal različne posebne vidike Vezila: globalna razsežnost salezijanske družine v službi človeške družine; oblikovanje laikov za družbeno-politično angažiranost; prizadevanje, da bi »bili kvas« kljub neugodnim razmeram, v katerih testo tako pogosto vzhaja; možnosti, da bi dosegli srca ljudi v vsakdanjem življenju, tudi brez moči velikih medijev; in dopolnjevanje kot bogastvo različnosti v salezijanski družini.

Morda vas zanima tudi