V korak z mladimi.

Začenja se kongres salezijancev sotrudnikov

“Soodgovorni v odgovorih na nove izzive sveta”

Od 25. do 28. oktobra bo v Rimu potekal 5. svetovni kongres salezijancev sotrudnikov, kjer pričakujejo 330 predstavnikov iz 80 dežel z vseh celin. Kongresa se bodo udeležili tudi predstavniki iz Slovenije. Tema srečanja je potreba salezijancev sotrudnikov, da »so soodgovorni v odgovorih na nove izzive sveta«.

Preučevali bodo različne kulturne, socialne, politične in ekonomske vidike po svetu in jih poglabljali po posebni metodi dela v skupinah. S tem želijo priti do nekaterih temeljnih izzivov današnje svetovne družbe in Združenju sotrudnikov nakazati nekatere usmeritve za poslanstvo svojih članov v prihodnjih letih.

Salezijanci sotrudniki so laiki, ki delijo poklic svetega Janeza Boska ter služijo v Cerkvi in družbi s pospeševanjem človeškega in krščanskega napredka mladih, zlasti najbolj ubogih. Njihovo poslanstvo in vloga v Cerkvi se izražata tudi v teh dneh, ko poteka škofovska sinoda o mladih, z navzočnostjo nekaterih mladih na sinodi.

Na sinodi sodeluje tudi vrhovni predstojnik salezijancev, ki je stična točka celotne salezijanske družine in voditelj redovnikov ter laikov, ki so v službi mladih z mnogoterim poslanstvom: vključenost v šole, oratorij, župnije, družbene ustanove, domove za mladoletnike, zavetišča za matere in žrtve nasilja …

V to poslanstvo je vključenih okoli 30.000 salezijancev sotrudnikov po vsem svetu, ki s svojim vsakdanjim življenjem pričujejo evangelij veselja. To še posebno udejanjajo v vzgojni pozornosti don Boskovega prevnetivnega sistema do novih generacij.

Morda vas zanima tudi