V korak z mladimi.

Železnomašnik Rudi Borštnik

V soboto, 26.junija 2021, smo v Skadru praznovali 70-letnico mašniškega posvečenja salezijanskega duhovnika Rudija Borštnika. Natančno je 70 let od posvečenja minilo na praznik rojstva Janeza Krstnika, 24. junija, vendar je bila sobota bolj primerna za praznovanje, ker se nas je lahko zbralo več iz raznih koncev – tudi sobratje iz Podgorice, kjer trenutno poteka poletni oratorij.

Slovesno mašo je v hišni kapeli salezijanskega zavoda v Skadru (ki ima, hvala Bogu, hladilno napravo) vodil msgr. Zef Gashi, ob njem pa sta bila slavljenec, železomašnik g. Rudi ter ravnatelj skupnosti v Skadru, Tran Tan Huy Battista. Poleg teh nas je somaševalo še deset duhovnikov. Prisotni so bili tudi aspiranti in drugi sodelavci salezijanske ustanove v v Skadru.

Petje je s kitaro v rokah vodil salezijanec Dominik (mogoče ga kdo pozna pod imenom Skender) Qerimi. Po sveti maši je smo naredili še skupno fotografijo, nato pa je sledilo slavnostno kosilo. Med fotografiranjem je nas Slovence g. Rudi malce »zbodel«, da nismo zapeli nič po slovensko. A smo mu obljubili, da bomo nadomestili pri kosilu in smo obljubo tudi držali.

Upokojeni nadškof Gashi se je spomnil raznih vlog, ki jih je slavljenec imel: profesor filozofije v Španiji (pa tudi v Sloveniji), inšpektor in magister v Sloveniji, ravnatelj in magister v Skadru. Še posebej se ga je dotaknilo, ko si je leta 1997 ob oboroženem napadu tolpe, med spuščanjem iz hiše g. Rudi zlomil obe nogi ter odšel na zdravljenje v Slovenijo, a se je zopet vrnil.

Tudi hišnik in šofer je prišel do besede in poudaril, kako je g. Rudi vedno umirjen. Nikoli ga ni videl, da bi se razjezil. Prav tako je bil neutruden. Ko je bil sam, je imel ob nedelja sveto mašo dopoldan in popoldan na štirih ali petih krajih.

G. Rudi Borštnik sicer peša, a lepo skrbijo zanj. Zadnja dva meseca nima več tako bistrega spomina, je pa vedno vesel vsakega obiska. Zahvaljuje se tudi za voščila, ki mu jih je poslal g. inšpektor Marko Košnik.

Janez Mirtek

Morda vas zanima tudi