V korak z mladimi.

164 let salezijanske družbe

Don Boskovi salezijanci 18. decembra 2023 praznujejo 164 let obstoja. Salezijanska družba se je rodila prav 18. decembra 1859 v Turinu, s sedemnajstimi mladimi in ob ustanovitelju Janezu Bosku z imenom »Pobožna družba svetega Frančiška Saleškega«. Od takrat raste in se širi po vseh celinah z jasno vzgojno karizmo do najbolj zapostavljenih otrok in mladih ter z evangelizirajočim misijonarskim duhom brez zemljepisnih omejitev.

Don Bosko je večkrat poskušal ustanoviti družbo, da bi zagotovil nadaljevanje oratorijske dejavnosti, ki je rasla iz dneva v dan. Kljub temu, da se poskusi niso uresničili, ni nikoli opustil svoje zamisli. V nedeljo, 18. decembra 1859 mu je okoli 9. ure končno uspelo ustanoviti družbo, ki je postala salezijanska družba z imenom »Pobožna družba svetega Frančiška Saleškega«.

Sanje pri devetih letih, katerih 200. obletnico bomo obhajali leta 2024, so zaznamovale življenje malega Janezka Boska. Dolgo je premišljeval o njih in le mama mu je verjela in ga spodbujala. Ko je dojel pomen volkov, ovc in žene, ki je žarela ob njem, jih je uresničeval do zadnjega diha svojega življenja.

Ko je vstopil v turinsko semenišče, je don Bosko z odobritvijo svojih predstojnikov začel vsako nedeljo zbirati skupino zapuščenih mladih iz mesta v neke vrste šolsko in prostočasno skupino, ki jo je imenoval »praznični oratorij«.

Na dan Brezmadežnega spočetja leta 1854 je v zakristiji turinske cerkve srečal šestnajstletnega Bartolomeja Garellija. Zakristan ga je tepel, don Bosko ga je rešil. Postala sta prijatelja in njuno prijateljstvo se je začelo s preprostim vprašanjem: »Znaš žvižgati?« in z Zdravo Marijo.

Don Bosko je veliko delal in pisal, a tudi malo spal, poučeval v večernih šolah za delavce. Ker je bil valdoški oratorij poln, je odprl še dva centra v bližnjih soseskah Turina. Približno v istem času je začel nuditi zatočišče zapuščenim mladim. V kratkem času je tako 40 fantov, večinoma vajencev, živelo z don Boskom in njegovo materjo Marjeto v Valdoccu.

Ustanovitelj salezijancev je kmalu spoznal, da je vse dobro, kar je delal za svoje fante, v nevarnosti, da bo izgubljeno zaradi slabih vplivov od zunaj, zato se je odločil zgraditi lastne delavnice za vajence. Prvi dve je odprl leta 1853 in v treh letih, že leta 1856, je imel v internatu 150 mladih gojencev, štiri delavnice, tiskarno, štiri latinske razrede in deset duhovnikov.

Od svoje ustanovitve je Družba hitro rasla: leta 1863 je bilo 39 salezijancev, ob don Boskovi smrti pa že 768. Danes je salezijanska družba navzoča v več kot 130 državah na petih celinah.

Vir: Misiones Salesianas

Morda vas zanima tudi