V korak z mladimi.

Blagoslov novega inšpektorialnega arhiva

Srečanje salezijancev ob prazniku sv. Janeza Boska

Ob prazniku sv. Janeza Boska je na Rakovniku potekalo srečanje in duhovna obnova salezijancev, ki so praznovanje zaključili s sveto mašo, ki so jo oblikovali dijaki in dijakinje ter kolektiv salezijanske ustanove v Želimljem.

Salezijanci so srečanje začeli z blagoslovom in odprtjem novega inšpektorialnega arhiva, ki po letih prizadevanj dobiva sodobne in prostorne prostore, ki so tudi v širšem cerkvenem prostoru zgled in primer urejenosti.

Nove prostore je blagoslovil inšpektor Marko Košnik, ki je v uvodu med drugim dejal: »Blagoslov na novo preurejenega inšpektorialnega arhiva je znamenje spoštovanja do salezijanske dediščine in do sobratov, na katerih temeljih stoji tudi naša današnja podoba inšpektorije. Ponosni smo lahko na vestnost, vztrajnost ter znanje našega sobrata prof. Bogdana Kolarja, ki že vsa leta skrbi, da je naš arhiv urejen do te mere, da smo lahko zgled mnogim drugim redovnikom širom Slovenije in inšpektorijam po svetu. … Spomin in kultura sta del Božjega. Prav je, da zavedamo, da mora dobro in rodovitno drevo imeti trdne  in globoke korenine. To ni ukvarjanje s preteklostjo, ampak pogled v prihodnost.«

Prof. dr. Bogdan Kolar je na kratko predstavil nujnost, urejenost in urejanje arhiva ter natrosil nekaj ocvirkov iz salezijanske zgodovine, ki so srhanjeni in ohranjeni prav v arhivskih škatlah. Sobratje so si lahko prostore tudi ogledali.

Srečanje se je nadaljevalo v kapeli Majcnove hiše, kjer so si salezijanci ogledali letošnje vezilo vrhovnega predstojnika, nato pa prisluhnili Janezu Žerovniku, ki se je udeležil dnevov duhovnosti salezijanske družine v Turinu in predstavil potek in vsebino srečanja, ki se ga je udeležilo več kot 400 predstavnikov skupin salezijanske družine s celega sveta.

Po molitvi in češčenju Jezusa v najsvetejšem zakramentu pa so se v svetišču Marije Pomočnice pridružili dijakom Gimnazije Želimlje ob slovenem bogoslužju na čast sv. Janezu Bosku.

Morda vas zanima tudi