V korak z mladimi.

Delegati salezijanske mladinske pastorale Evrope: skupni razmislek in delo

Od 7. do 10. februarja 2023 so se na skupnem razmišljanju in delu sestali inšpektorialni delegati za salezijansko mladinsko pastoralo v Evropi. Po lanskem srečanju v Fatimi je letos srečanje, ki se ga je udeležilo 25 inšpektorialnih delegatov, med njimi Jure Babnik iz Slovenije, gostil center »Salesianum« v Münchnu. Tako kot v drugih pokrajinah sta tudi to srečanje sklicala Miguel Angel García Morcuende, vrhovni svetovalec za salezijansko mladinsko pastoralo, in Dariusz Jozwik, član ekipe salezijanskega sektorja za mladinsko pastoralo.

Udeleženci so razpravljali o strateških področjih salezijanskega poslanstva v okviru evropske pastoralne animacije. Potekal je pogovor o merilih za afektivno-seksualno vzgojo mladih, ki jih vsebuje novo besedilo Sektorja: »Pastorala mladih, ki vzgaja za ljubezen«.

Eno dopoldne je bilo namenjeno poklicni animaciji, o kateri so govorili na podlagi misli, ki jih je podal García Morcuende. Svetovni dan mladih, ki bo potekal v Lizboni od 1. do 6. avgusta 2023, Mednarodni kongres socialnih ustanov, oživitev okolja oratorija in mladinskega centra, Listina o identiteti salezijanskih šol in izzivi, ki so jih izrazili ravnatelji evropskih šol v vprašalniku, imenovanem »Educobarometer«, so bile teme, o katerih so udeleženci poglobljeno razpravljali.

Čas je bil tudi za razmislek o formaciji v poslanstvu in za poslanstvo mladih salezijancev. Predstavljen je bil proces oblikovanja »DB Tech Europe« in usklajevanje salezijanskega mladinskega gibanja, salezijanskega inšpektorialnega urada za mladinsko pastoralo ter obisk delegata v salezijanskih ustanovah.

»Ti dnevi stalne formacije so temeljni element za rast delegatov v spreminjajočem se okolju, v katerem delujejo. Vidiki, kot so poklicna animacija, čustveno spremljanje mladih ali pastoralno oblikovanje novih generacij salezijancev, zahtevajo metodološke spremembe in pastoralno drznost. Ponovno se moramo prilagoditi nastajajočim potrebam,« je ob sklepu dejal vrhovni svetovalec za mladinsko pastoralo.

ANS

Morda vas zanima tudi