V korak z mladimi.

Don Bosko na Trsteniku

Jutranje torkove deževne nevihte so se proti deveti uri umirile. V visokem zvoniku trsteniške cerkve so zapela kladiva in slovesno pritrkavanje je oznanjalo prihod svetnika mladih, ki je prišel na obisk v skupnost starejših sobratov salezijancev in med mlade tržiške dekanije. Don Boskove relikvije smo sprejeli vsi dekanijski duhovniki in jih v špalirju vernikov pospremili v cerkev sv. Martina.

Po dobrodošlici smo izpostavili Najsvetejše in med molitvijo in petjem prisluhnili papežem in umetnikom lepe besede, ki so nam spregovorili o svetniku, ki je mladim svojega časa odprl nesluteno prihodnost. Njegova ljubezen še vedno osvaja in se prenaša iz generacije v generacijo.

Ob desetih smo se dekanijski duhovnik umaknili v župnišče, kjer smo nadaljevali z rednim mesečnim pastoralnim pogovorom, ob don Bosku pa so se zbirali starejši in mlajši iz širše okolice lepe Gorenjske. Nekateri so se vključili tudi v našo molitveno skupino in so že nekaj let redni tedenski gostje na Trsteniku. Molitev rožnega venca so prepletali z mislimi o življenju in delu sv. Janeza Boska, se približali relikvijam, izrazili svojo zahvalo in prošnjo ter kakšen svoj vtis in željo zapisali tudi v knjigo spominov.

Ob enajsti uri, ko se je okrog oltarja zbralo 16 duhovnikov v mašnih oblačilih, je bila cerkev spet polna. Pred urno sta bili dve manjši zastavi, na levi z znamenjem evharistije, na desni pa z Marijino podobo. Ta dva stebra don Boskove vzgoje sta izziv za vzgojitelje našega časa: kruh močnih in zaupanje v Marijo Pomočnico sta varna pot v človeški in duhovni rasti tudi v modernem svetu krize vrednot.

Popoldne je bilo namenjeno osebni molitvi in priporočanju svetniku. Otroci, mladina in birmanci naše dekanije so se začeli množično zbirati po četrti uri. Svetniku mladih so se poklonili z lepo pripravljeno mladinsko mašo, pri kateri je pela domača skupina Pot. Mašo je vodil tržiški dekan Roman Starc, v homiliji pa je mlade in odrasle, ki so se kot množica, ki je hodila za Jezusom, zbrali pri don Bosku, nagovoril salezijanski inšpektor Janez Potočnik.

Svetnik je bil med nami. Navduševal nas je, naj vztrajamo v dobrem in naj se trudimo, da bo Bog vedno središče našega življenja. Marsikdo je to željo shranil v svojem srcu in se poslovil od očeta in učitelja mladine z velikim upanjem, da imajo mladi pravo prihodnost tudi danes.

Branko Balažic
Foto: Patricija Belak

Naslednja postaja na poti romanja: Ljubljana Gornji trg

Morda vas zanima tudi