V korak z mladimi.

Don Boskovo zeleno zavezništvo

Salezijanska družina po poti apostolske spodbude Hvaljen, moj Gospod

Don Boskovo zeleno zavezništvo (Don Bosco Green Alliance) je mednarodno združenje velike salezijanske družine. Zavezništvo, ki je bilo ustanovljeno leta 2018, je danes aktivna platforma, na kateri si salezijanske ustanove, organizacije in posamezniki izmenjujejo ideje in sodelujejo pri svetovnih okoljskih kampanjah.

Zavedanje, da so podnebne spremembe in pravice v povezavi z njimi nujna vprašanja za razvoj in pastoralno delo z mladimi, so v ospredju našega salezijanskega razmišljanja in načrtovanja prihodnjih dejavnosti.

Tudi papež Frančišek nas v apostolski spodbudi Hvaljen, moj Gospod nagovarja z besedami: »Mladi od nas terjajo spremembe. Sprašujejo se, kako si je mogoče predstavljati delo za boljšo prihodnost, ne da bi pri tem pomislili na okoljsko krizo in trpljenje izključenih.«

Fundacija don Bosko je v preteklih dneh podpisala pristopno izjavo in se priključila tej rastoči globalni mreži. S tem se je Slovenija pridružila 67 drugim državam severne in južne Amerike, Afrike, Azije, Oceanije in Evrope. S tem nas v širšem smislu, celotno slovensko salezijansko družino, zavezuje, da se kot družba odzivamo na tveganja podnebnih vplivov. Vemo namreč, da ta tveganja najbolj bremenijo revne in na obrobje potisnjene otroke in mladostnike.

10. decembra obeležujemo svetovni dan človekovih pravic. Že leta 1948, ko so v Parizu sprejeli splošno deklaracijo o človekovih pravicah, so takratni pisci dokumenta opozorili na področje »zdravega življenjskega okolja«.

Tudi salezijanska družina v Sloveniji želi opozoriti na pravico do zdravega okolja, kar nas v tem trenutku povezuje z očitno pandemijo, s katero se sooča celotni svet. O pomenu, zavedanju in zavezah za prihodnost so spregovorili tudi nekateri predstavniki te družine v videu, ki smo ga pripravili ob tej priložnosti.

In nikar ne pozabimo, da nas pot do čiste narave vodi od nas – od znotraj.

Maja Žibert, Fundacija don Bosko

Morda vas zanima tudi