V korak z mladimi.

Inšpektor Košnik: »Vrhovni predstojnik je zgled preprostega pastirja«

Ob imenovanju vrhovnega predstojnika salezijancev Ángela Fernándeza Artimeja v zbor kardinalov Katoliške cerkve se po vsem svetu vrstijo odzivi presenečenja, hvaležnosti in veselja (ter s kakšnim cmokov v grlu, saj salezijanska družina s tem izgublja dobrega voditelja in zvestega don Boskovega naslednika).

V imenu salezijancev in salezijanske družine Inšpektorije sv. Cirila in Metoda Ljubljana je bodočemu kardinalu voščil tudi inšpektor Marko Košnik.

Cenjeni vrhovni predstojnik salezijanske družbe gospod Ángel Fernández Artime!

V nedeljo devetega julija 2023 je sveti oče Frančišek med enaindvajsetimi novimi kardinali imenoval tudi Vas v kardinalski zbor svete Katoliške cerkve. To Vaše imenovanje smo sprejeli s presenečenjem in predvsem veseljem, ker v tem prepoznavamo zaupanje in priznanje svetega očeta, ki je namenjeno Vam in vsej salezijanski družbi. Hkrati pa nas sedaj spremljajo tudi občutki negotovosti, saj ste nam kot vrhovni predstojnik dajali trdnost, povezanost in identiteto. V Vaši vlogi smo doživljali vrednega don Boskovega naslednika, ki je s svojo načelno držo ljubezni do papeža in Cerkve, hkrati pa z jasnimi odločitvami usmerjal salezijansko družbo po poti novih izzivov v Cerkvi in družbi.

Hvaležni smo Vam za devet let resnične predanosti vsakemu sobratu, inšpektoriji in celotni salezijanski družbi in zgled preprostega pastirja, ki je ohranil zavezanost in bližino mladimi ljudem kot je to učil don Bosko svoje prve salezijance. Spodbujali ste nas k upanju, ki ga ohranjamo, saj, kot ste sami večkrat poudarili, je Družba don Boskovih salezijancev v dobri karizmatični in poklicni kondiciji; krasijo jo bogastvo najrazličnejših ustanov za najrevnejše sloje in mlade, široko in močno misijonsko poslanstvo, kakovostne in številčne vzgojno izobraževalne ustanove od osnovnih šol do univerz in številne druge vzgojno-pastoralne dejavnosti, ki služijo široki množici mladih.

V imenu sobratov Inšpektorije sv. Cirila in Metoda Ljubljana Vam izrekam iskrena in globoka voščila ob imenovanju v kardinalski zbor svete Katoliške cerkve in vam obljubljam podporo v molitvi ter naklonjenost in bližino. Naj vas spremlja priprošnja Marije Pomočnice in obilo Božjega blagoslova.

Morda vas zanima tudi