V korak z mladimi.

Kardinal Artime blagoslovil kip sv. Artemija Zattija v baziliki Marije Pomočnice v Turinu

»Še naprej ostajam salezijanec, kot sem vedno bil, čeprav zdaj z odgovornostjo, ki ni več le za salezijance, ampak za Cerkev.« Besede, izrečene ob začetku prve svete maše, ki jo je kot kardinal daroval v baziliki Marije Pomočnice v Torinu, v nedeljo, 15. oktobra 2023, dobro izražajo srčnost, s katero vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime pristopa k vsem, predvsem k tistim, ki animirajo, sprejemajo in dajejo življenje utripajočemu srcu salezijanstva v matični hiši v Valdoccu.

Obhajanje evharistije se je začelo s pozdravnim nagovorom kardinalu Fernándezu Artimeju inšpektorja posebnega salezijanskega okrožja Piemont in Valle d’Aosta Leonarda Mancinija, ki je dejal: »Počaščeni smo, da se je papež Frančišek odločil, da vas pokliče med svoje najožje sodelavce. Poleg zdravega ponosa, ki ga čutimo v Družbi in salezijanski družini, se nam zdi lepo in pomembno, da je želel še enega don Boskovega sina blizu sebe, njegovega 10. naslednika, da bi mu pomagal voditi celotno Cerkev.«

Mancini je v omembi svetnika mladih, zlasti najrevnejših in najbolj potrebnih ter do celostne vzgoje, nadaljeval, da se mora »Cerkev vedno obračati k ​​pogledu, s katerim je don Bosko gledal svet« ter se ponovno obrnil na kardinala Artimeja in mu zagotovil molitve vseh, a tudi zaupal: »Dobro vemo, da je to zahtevano služenje in zaveza. Izkusili pa smo tudi vaš pogum, odločnost, željo delati dobro v don Boskovem stilu.«

Pri sveti maši, pri kateri so ob navzočnosti različnih civilnih, vojaških in redovnih oblasti sodelovali številni salezijanci – med njimi vrhovni svetovalec za formacijo Ivo Coelho in župnik bazilike Michele Viviano – ter številni člani in predstavniki salezijanske družine, je vrhovni predstojnik nagovoril vse navzoče.

»Don Bosko je bil genij v mnogih rečeh univerzalne pedagogike: zanj je bilo vse dobro, kar dajalo povod za praznovanje, da je vzbudilo emocije,« je spomnil na začetku in primerjal praznično ozračje, ki ga je negoval ustanovitelj salezijancev, začenši z prazničnim dnevom, ki so ga v Valdoccu pripravljali njemu v čast.

Omenil je, da so don Bosku predlagali, da bi ga imenovali za monsinjorja, a je odklonil, saj se je spomnil na svoje mlade, ki si z monsinjorjem na dvorišču ne bi veliko pomagali. Artime je pojasnil, da je bilo v njegovem primeru imenovanje za kardinala, ki ga je 9. julija presenetilo in so ga mediji razširili po vsem svetu, nekaj, kar ga je prehitelo in preseglo, zato je to sprejel s pokorščino in v duhu zvestobe svetemu očetu.

Ob tem je poleg praznovanja in časti, ki jih je mogoče izkazati, ponovil, da »za nas vernike oblast, če ni za služenje, ne koristi«, in ponazoril geslo, ki ga je izbral za svoje imenovanje –moja milost ti zadostuje – kot simbol njegovega zaupanja v nenehno spremljanje Božje Previdnosti.

Nadalje je razložil pomen kardinalskega naziva kot služenja občestvu Cerkve in papežu, poklicanemu, da s svojo moralno avtoriteto deluje v vse bolj zapletenem svetu, ki ga trenutno pesti več kot 30 konfliktov.

Nazadnje je povabil vernike, naj v svojih srcih ohranijo gotovost, da je Jezus dobri pastir, ki svojim otrokom nič ne odreka. Naj sodelujejo pri ustvarjanju sveta bratstva, kjer bo mogoče vabiti vse na svatbo, ki jo Bog namenja vsakemu od svojih otrok.

Tik pred sveto mašo je v eni od niš bazilike odkril in blagoslovil spomenik sv. Artemija Zattija, salezijanca brata in negovalca ubogih. Ob tem je odprl tudi razstavo, posvečeno svetemu bratu, ki bo v salezijanski baziliki na ogled do 30. novembra.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi