V korak z mladimi.

Letno srečanje članov Združenja Marije Pomočnice

Od 25. do 27. marca 2022 smo imeli člani Združenja Marije Pomočnice Murske Sobote, Maribora, Ljubljane, Šentruperta in Cerknice duhovno obnovo v Veržeju, kjer sta nas nagovorila g. Ciril Čuš, župnik v Žetalah, in g. Janez Žerovnik, narodni duhovni voditelj ZMP. Duhovne obnove se je udeležilo okoli 35 članov.

V Marijanišču v Veržeju, kjer smo bili zelo lepo sprejeti, smo imeli vsak dan sveto mašo, jutranje in večerne molitve, češčenje Najsvetejšega ter predavanja in pogovore o različnih temah.

Prvi dan duhovnih vaj, na praznik Gospodovega oznanjenja, ko je papež Frančišek posvetil Rusijo in Ukrajino ter celotno človeštvo Marijinemu Brezmadežnemu Srcu, smo tudi mi kot skupno občestvo molili za mir, za svet brez vojn in nasilja. Povabljeni smo bili, da bi se večkrat znali izročati in priporočati naši nebeški Materi Mariji ter oblikovati naša srca po njenem Brezmadežnem srcu.

Veliko časa smo namenili tudi naši molitvi in vprašanju, kako sploh molimo. Spraševali smo se, ali morda molimo zgolj z ustnicami ali pa znamo odpirati svoja ušesa in srca tudi navdihom Svetega Duha. Sklenili smo, da je včasih dovolj, da smo v tišini pred Najsvetejšim in pustimo, da se nas On sam dotakne in nam v tišini srca spregovori.

V nadaljevanju nam je g. Janez Žerovnik predstavil Vezilo 2022 vrhovnega predstojnika salezijancev z naslovom »Vse delaje iz ljubezni, nič iz prisile«.

Še posebej so me nagovorile naslednje misli, ki naj nas spodbujajo, da se Bogu predamo in mu zaupamo svoje življenje: »Bog nas ne ljubi zato, ker smo dobri, ampak zato, ker je On dober«; »Bog je navzoč in se pri vsakem človeku predstavi v tistih trenutkih njegovega življenja, ki jih izbere On sam in na način, ki ga pozna samo Bog«; »najti moramo čas, da se umaknemo v svoje srce, stran od vrveža dejavnosti in se z Bogom pogovarjamo od srca do srca.«

V soboto je pogovor nanesel tudi na delovanje krajevnih ZMP in na to, kaj bi bilo potrebno narediti, da bi se naši skupnosti pridružili novi, mlajši člani. V vseh krajevnih ZMP se namreč soočamo z visoko povprečno starostjo članov. Za vse nas je velik izziv tudi vprašanje, kako, na kakšen način v našem združenju združiti mladost in starost ter ob enem dati mladim in družinam njihovo mesto v Združenju Marije Pomočnice. Sama menim, da smo lahko veseli in ponosni, da smo člani velike salezijanske družine. To je velika milost, ki nam omogoča, da se darujemo drug za drugega, obenem pa duhovno rastemo in se oblikujemo tudi sami.

Duhovna obnova je bila dragocena tudi zato, ker smo imeli priložnost za rast v medsebojnem prijateljstvu in povezanosti ter spoznavanju novih članov, kar smo seveda v času epidemije zelo pogrešali.

Naj na koncu povabim k našem združenju tudi vas. Lepo vabljeni vsi, ki gojite iskreno pobožnost do Marije Pomočnice in vam je blizu skrb za širjenje in rast vere v naši družbi. Živeti kot član ZMP pomeni hoditi po poti za Marijo in odgovarjati na Gospodov klic.

Andreja K.

Morda vas zanima tudi