V korak z mladimi.

Med mladimi je nemogoče biti pesimist

Sprehod skozi leto 2023 s salezijanskim inšpektorjem Markom Košnikom

Vstopili smo v leto 2024 …

Ob novem letu si voščimo blagoslova, miru in zdravja. Voščilo ima trdno osnovo le, če smo to v preteklosti že doživeli. V naših osrednjih medijih je težko najti novice, ki te napolnijo, ti vlijejo veselja in optimizma. Dejal bi si, saj bo drugo leto bolje. Ne, ne mislim na vojno v Gazi ali Ukrajini. Mislim na slovensko krajino.

Na božični sveti večer sem pod Golovcem srečal velikega kulturnika, ki mi je dejal, da živimo v temačnih časih. Pravil je, da postaja pravi tujec v Ljubljani med svojim lastnim ljudstvom. Kdo so ti mimoidoči, ki so izvolili to politično temačnost, meglenost, to za poštenost in delavnost nevarno vladajočo strujo, se je spraševal. So to ljudje brez hrbtenice, prodani in zasvojeni s standardom, zagledani vase in brez življenjske vizije? Ne zna si razložiti, kje je tista volja izpred 33-ih let, ko je Slovenija postala samostojna. Slovenija je dosegla Kristusovo starost in je na preizkušnji. Toda ostaja mu upanje, da se slovenski človek ni v sebi zgrudil, pokvaril in prodal.

Kako kot inšpektor v iztekajočem mandatu gledate na svojo čredo?

Za salezijance je bilo v letu 2013 veliko upanja. No, pri delu z mladimi je nemogoče biti pesimist. Jedro mladih ostaja zelo dobro, sicer bi bili neverniki. Seveda, če imaš mlade rad in v njih vidiš točko dobrega. In iz te ljubezni do mladih, tega ognja, gledam na preteklo »salezijansko« leto 2023.

Salezijanska družba se nahaja na petih celinah in v 134 državah po svetu. Je svetovna družba in misijonarsko naravnana. Šteje 13.529 članov in 429 novincev. Razdeljena je na sedem pokrajin in 90 inšpektorij, v katerih deluje 1.681 kanoničnih skupnosti. Vodi jo vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime, ki ga je papež Frančišek v septembru 2023 umestil za kardinala.

Inšpektorija sv. Cirila in Metoda je torej ena izmed inšpektorij, ki sestavlja salezijanski svet. Šteje 12 skupnosti, v katerih živi 93 sobratov salezijancev. Deluje na področju petih držav: Avstrija, Črna gora, Italija, Srbija (Vojvodina) in Slovenija ter na področju desetih škofij. Upravlja 29 župnij, ima osem vzgojno-izobraževalnih ustanov, šest salezijanskih mladinskih centrov (SMC), šest salezijanskih počitniških domov, dve gospodarski družbi, eno fundacijo in številne notranje organizme za delovanje.

6. decembra 2023 je bil imenovan 15. inšpektor (višji predstojnik) naše inšpektorije, ki me bo nasledil v maju 2024.

V zadnjem letu se je salezijanska inšpektorija pomladila. Povprečna vrednost starosti se je znižala. Številke so krivuljo obrnile navzgor. V začetni formaciji imamo štiri mlade salezijance. V zadnjih dveh letih in pol smo preko salezijanskega načrta »Projekt Evropa« sprejeli šest mladih salezijanskih misijonarjev. Gre za načrten in premišljen misijonski načrt, ki ga podpira salezijanska družba na svetovni ravni. Zdi se, da vse to prebuja v nas tudi večjo poklicno zavzetost in rodovitnost, saj se lahko veselimo treh domačih kandidatov.

Vsekakor statistika, ki vliva upanja …

Bolj kot o statistiki in pozitivnih trednih salezijanci razmišljamo o poslanstvu za mlade. Tu mislim na naše karizmatično delovanje, torej reševanje in odreševanje mladih, še posebej najbolj ubogih. V mladih prepoznavamo Kristusa, živega in vstalega, in to je – v to sem prepričan – najgloblji smisel vsega našega poslanstva. Z veseljem in ponosom lahko ugotavljamo, da so naše ustanove polne mladih.

Pred nami je torej polno načrtov in izzivov. Prevečkrat se usmerjamo le v presojo našega dela in iz tega vlečemo zaključke o naših uspehih. Vemo pa, da naša ocena uspešnosti ne sme prezreti pogleda navznoter. Brez Gospodovega duha je vse to le prazna slama. Zato pa predvsem prosimo in molimo, da bi naš trud obrodil sadove odrešenja. Ne pozabimo moliti za duhovne poklice in resnično prispevati k rasti in napredku Božjega kraljestva tukaj na zemlji.

Kje vse salezijanska karizma bogati mlade?

V dijaških domovih (Želimlje, Rakovnik, Mužlja) imamo skoraj 350 mladih, v gimnaziji Želimlje 280, prav toliko učencev v Glasbeni šoli Rakovnik. Vzgojni in socialni programi vključujejo mlade z manj priložnostmi in jih odpirajo nove možnosti za prihodnost. Skala – center priložnosti za mlade in odrasle je program uličnega dela prepoznan na slovenski in evropski civilni ravni. V zadnjem času se uspešno razvija projekt Šola cirkusa. V njem sodeluje tudi mentor, prostovoljec in mlad človek, ki je sodeloval v oddaji Slovenija ima talent. V don Boskom centu Celje deluje projekt za mlade in mlajše odrasle, ki opustili šolanje in iščejo vstop v svet dela. Naša ustanova v Veržeju skozi leto gosti preko 15.000 gostov, med njimi največ družin.

Salezijanski mladinski centri (SMC) dnevno zbirajo lepo število mladih in jim nudijo najrazličnejše priložnosti. Po SMC-jih se razvija šport, ki mlade športnike združuje v ligo ŠportKat. Več kot 110 mladih se je udeležilo usposabljanja za animatorje SMC. Po salezijanskih župnijah se je uvajala družinska kateheza. Žive in močne so številne skupine: animatorji, zakonci, pevci …

Študenti in dijaki so se radi udeleževali Večerov sodobne krščanske glasbe (SKG), Srečanja z Bogom, programa Emavs, duhovnih vaj, Uskovniških tednov in drugih programov salezijanske mladine. V Don Boskovem centru Maribor je za praznik sv. Janeza Boska prepevalo 220 mladih pevcev iz vseh koncev Slovenije.

Salezijanska mladina je za Svetovne dneve mladih v Lizboni napolnila tri avtobuse. V Sevnici je potekalo čudovito srečanje Salezijanske mladine. Oratorij Slovenija združuje več tisoč animatorjev in pomaga, da po več kot 250 župnijah potekajo oratoriji. 600 animatorjev se je ob zaključku poletnih oratorijev udeležilo Animatlona.

Inšpektorija je močno povezana s salezijansko družbo na svetovni ravni.

Pri vodenju in animaciji salezijanskih skupnosti tesno in redno sodelujemo z vrhovnim vodstvom naše Družbe, naj si bo za redna srečanja ali sodelovanje v programih, ki jih pripravljajo sektorji v vodstvu salezijanske družbe.

V lanskem letu je potekala izredna vizitacija, ko je pokrajinski svetovalec Roman Jachimowicz obiskal vse salezijanske skupnosti, govoril z vsakim sobratom ter o tem poročal vrhovnemu predstojniku in vrhovnemu svetu.

Naša inšpektorija se je preko Fundacije don Bosko odzvala na številne potrebe po svetu in v domovini. S svojimi akcijami zbiranja in delovanja je pomagala v salezijancem v Ukrajini, Etiopiji, Mozambiku, Vietnamu … Odzvala se je tudi poplave v Sloveniji, sodelovala pri delovnih akcijah in pomagala konkretnim od poplave prizadetim družinam in mladim.

Poslanstvo se nadaljuje …

Leto 2023 je še bilo še posebej milostno. Salezijanska inšpektorija doživlja čas med dvema pomembnima obletnica. Lansko leto smo praznovali 100. obletnico ustanovitve salezijanske inšpektorije sv. Cirila in Metoda Ljubljana, kar je utrdilo našo zavest in pripadnost.

Pripravljamo se na 100. obletnico posvetitve svetišča Marije Pomočnice na Rakovniku, ki za nas predstavlja najdragocenejši kraj in središče salezijanskega življenja, posvetitve in svetosti. Od tu je v misijone odšel tudi misijonar in svetniški kandidat Andrej Majcen, za katerega so bil narejeni res veliki koraki, da bo kmalu razglašen za častitljivega in nato blaženega.

Začele so se priprave za obnovo notranjosti svetišča Marije Pomočnice, izdeluje pa se tudi prvi don Boskov bronasti kip slovenskega umetnika. Krasil bo trg pred svetiščem na Rakovniku v znamenje zahvale za navzočnost salezijanske karizme v Sloveniji in tam, kjer delujejo slovenski salezijanci.

Pred nami je torej polno načrtov in izzivov. Prevečkrat se usmerjamo le v presojo našega dela in iz tega vlečemo zaključke o naših uspehih. Vemo pa, da naša ocena uspešnosti ne sme prezreti pogleda navznoter. Brez Gospodovega duha je vse to le prazna slama. Zato pa predvsem prosimo in molimo, da bi naš trud obrodil sadove odrešenja. Ne pozabimo moliti za duhovne poklice in resnično prispevati k rasti in napredku Božjega kraljestva tukaj na zemlji.

Morda vas zanima tudi