V korak z mladimi.

Mongolska salezijanska družina pozdravlja papeža

Od 1. do 4. septembra 2023 bo papež Frančišek na apostolskem obisku v Mongoliji. Mediji se bodo osredotočili na njegove javne dogodke, v ozadju pa so, odkar je papež napovedal svoj obisk v »deželi večno modrega neba,« potekale številne priprave na ta obisk. V priprave so vključeni tudi salezijanci sotrudniki, don Boskovi salezijanci in sestre Hčere Marije Pomočnice (FMA) skupaj z drugimi redovniki apostolske prefekture. Med temi sta tudi salezijanec brat in redovnica FMA.

S. Hanako Kojima, FMA, je japonska misijonarka, ki je že vrsto let v Mongoliji. Ljudje so navdušeni nad njenim veselim značajem in sposobnostjo dobre komunikacije v mongolskem jeziku. Vodila bo izbrano osebje, ki bo pripravljalo papeževe obroke med njegovim bivanjem v apostolski prefekturi. »Ko so mi povedali, kakšna naloga me čaka, sem bila vesela pa tudi prestrašena,« je pojasnila s. Hanako. Protokol ne dovoli, da bi razkrila papeški jedilnik. »Počutim se zelo privilegirano, da sem bila skupaj z drugimi sestrami izbrana za to ponižno služenje našemu svetemu očetu,« dodaja s. Hanako z veseljem v očeh.

Vietnamski misijonar, salezijanec brat Andrew Le Phuong Tran, je že vrsto let v Mongoliji. Bil odgovoren za Center za tehnično usposabljanje v Ulan Batorju. Trenutno je odgovoren za Urad za načrtovanje in razvoj mongolske salezijanske delegature, ob enem pa tudi ekonom Apostolske prefekture. Kardinal Giorgio Marengo, apostolski prefekt Ulan Batorja, ga je imenoval za generalnega koordinatorja papeževega obiska in bo član uradne delegacije, ki bo papeža pospremila na letališče in se od njega poslovila 4. septembra. »Moja vloga vključuje srečanje in informiranje mongolskih vladnih uradnikov, povezovanje z vatikanskim osebjem, ki je odgovorno za papežev obisk in nadzor nad logistiko,« je pojasnil Andrew.

»Dobrodošel v Mongoliji, papež Frančišek!« vzklika salezijanska družina v Mongoliji.

Na vprašanje, kaj je največji izziv, Andrew odgovarja, da se je moral poleg velike delovne obremenitve in kratkih rokov srečati z vladnimi uradniki, od katerih se mnogi sprva sploh niso zavedali vseh posledic papeževega obiska. Pravzaprav je srečanje na taki ravni za mnoge v Mongoliji prvič. »Toda moje veselje je še večje, ko vidim spremembo v razumevanju številnih vladnih uradnikov in navadnih mongolskih državljanov glede papeževega obiska. Ko smo začeli priprave, smo imeli opravka s podsekretarji oddelkov, ki se niso povsem zavedali posledic papeževega obiska. Ko se je bližal prihod svetega očeta, so številni vladni ministri stopili v stik z menoj, da bi preverili, ali so vladne priprave na mestu,« je še pojasnil.

ANS

Morda vas zanima tudi