V korak z mladimi.

Papež Frančišek se je spomnil praznika Marije Pomočnice

»Naj nam Marija pomaga krepiti zvestobo Kristusu.«

Marije Pomočnice, katere praznik smo obhajali 24. maja 2023, se je spomnil tudi papež Frančišek ob koncu sredine kateheze pri splošni avdienci. Sveti oče je v nagovoru mladim, bolnim, starejšim in mladoporočencem dejal: »Danes je praznik Marije, ki jo častimo z naslovom Marija Pomočnica. Naj vam Marija pomaga, dragi mladi, vsak dan krepiti zvestobo Kristusu. Naj vam prinese tolažbo in mir, dragi ostareli in dragi bolniki. Naj vas spodbudi, dragi mladoporočenci, da zapoved ljubezni prenesete v vsakdanje življenje«.

Na dan Marije Pomočnice je papež – tudi sam častilec Marije Pomočnice, je kot nadškof v Buenos Airesu vsakega 24. maja obhajal osrednjo mašo v baziliki v okrožju Almagro – omenil tudi salezijansko družino in njeno marijansko poklicanost, dediščino ustanovitelja Družbe sv. Janeza Boska ter izrekel besede naklonjenosti, pohvale in spodbude vsem njenim članom: »Praznik Marije Pomočnice je bila don Bosku tako ljuba marijanska pobožnost: pozdrav in spomin salezijanski družini, zahvala za vse, kar storijo za Cerkev.«

Sveti oče nato ni spregledal prošnje k pomočnici kristjanov z mislijo na Ukrajino: »Vsi smo še vedno žalostni zaradi izmučene Ukrajine: tam je toliko trpljenja, ne pozabimo nanje. Molimo danes k Mariji Pomočnici, da bi bili blizu ukrajinskemu ljudstvu«.

Na dan, posvečen Mariji Pomočnici, Cerkev obhaja tudi svetovni dan molitve za Katoliško Cerkev na Kitajskem. V tej azijski državi Marijo častijo v svetišču Naše Gospe v Šešanu v Šanghaju. Ob tej priložnosti je papež izrazil svojo bližino kitajskim bratom in sestram ter delil njihovo veselje in upanje: »V tej okoliščini želim zagotoviti spomin in izraziti svojo bližino našim bratom in sestram na Kitajskem, deliti njihovo veselje in njihove upe. Posebna misel je namenjena vsem trpečim, pastirjem in vernikom, da bi v občestvu in solidarnosti vesoljne Cerkve doživeli tolažbo in spodbudo. Vse vabim, naj molijo k Bogu, da bi se vesela novica o križanem in vstalem Kristusu lahko oznanjala v vsej polnosti, lepoti in svobodi ter obrodila sadove v dobro katoliške Cerkve in celotne kitajske družbe.«

Svetovni dan molitve za katoliško Cerkev na Kitajskem Cerkev obhaja od leta 2007. Predlog je takrat podal papež Benedikt XVI., ki se je za ta datum odločil prav zato, ker je to liturgični dan Marije Pomočnice, ki jo Kitajci zelo častijo.

ANS; vir: Vatikanski tiskovni urad, Canção Nova; foto © Vatican Media

Morda vas zanima tudi