V korak z mladimi.

Pomoč salezijancev po hudih poplavah

Po močnem deževu, ki je povzročilo dramatične poplave, je položaj v nekaterih predelih zahodne Nemčije še vedno katastrofalen. V tem tednu se je število žrtev povzpelo na 150, veliko ljudi še pogrešajo. Mnogi so morali pobegniti od doma in noč preživeti zunaj. Tudi nekatere salezijanske ustanove so poplave prizadele in poškodovale.

V Trierju so zaradi poplav evakuirali skupino za spremljanje, ki skrbi za otroke med tretjim in šestim letom. Trenutno se nahajajo v glavni salezijanski hiši »Don Bosco Helenenberg« in še ni znano, kdaj se bodo lahko vrnili v svoje prostore.

Poplave so uničile kletne prostore v Trierju. »Kolesa, terapevtska igrala, bilijard, vse je uničeno,« pravi Sieglinde Schmitz, direktorica »Don Bosco Helenenberg«. Urejejo električno napeljavo, sistem ogrevanja in vse druge elektronske aparate. Vsi pomagajo pri čiščenju. »Mnogi najstniki in prostovoljci čistijo in odvažajo blato z lastnimi rokami,« ponosno pove Sieglinde Schmitz.

»Don Bosco Helenenberg« in »Don Bosco Trier« skušata narediti, kar je mogoče. Učitelji in učenci šole Valdocco pomagajo v vrtcu Welschbillig, samostanska trgovina in pekarna v Helenenbergu pa skrbita za razdeljevanje hrane, predvsem kruha, sladščic in kave.

Stanje v ustanovi »Don Bosco Jünkerath« je stanje boljše, saj je samo zmanjkalo elektrike in omrežnih povezav. Zaradi lege na višjem mestu jo poplave niso prizadele. Sodelavci so takoj ponudili prostor za zatočišče družinam z otroci.

Na področju Kölna, Bonna, Jünkeratha, Helenenberga in Trierja so mnogi sodelavci, zaposleni pri salezijancih, zaskrbljeni zaradi izgub. Domove je uničila voda in mnogi se ne morejo vrniti nazaj.

»Naše misli so z vsemi, ki so jih prizadele poplave,« pišejo nemški salezijanci in vabijo k molitvi za vse prizadete v tej naravni nesreči.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi