V korak z mladimi.

Poplave v Belgiji prizadele tudi salezijanske ustanove

Remouchamps, Verviers, Liegi, Farnières (Vielsalm), Huy: področja, ki so jih v Belgiji prizadele poplave in zahtevale sedem smrti, na stotine izseljenih v pokrajinah Liegi in Namur, kjer se nahajajo tudi številne salezijanske ustanove.

V Remouchampsu, ob reki Amblève, je zavod »St. Joseph – St. Raphael« utrpel veliko škodo, predvsem v delavnici varilstva, ki jo ocenjujejo na več kot 100.000 evrov. Manj poškodovana je lesarska delavnica, v katero je vdrla voda. Poplavilo je tudi športno dvorano, splošno dvorano, jedilnico in kuhinjo. »Najhujše je blato. Desetine ljudi se že dva dni trudi, da bi ga odstranili,« pravi salezijanec Luc Herpoel iz skupnosti Liegi.

Tudi don Boskova šola v Verviersu je precej poškodovana. Uničeni so vsi stroji v delavnicah. Prostovoljce prosijo za pomoč pri čiščenju.

Duhovni center v Farnièresu neurje na srečo ni prizadelo. Skupnost se je takoj organizirala pri pripravi hrane za žrtve in nudenju svojih prostorov za zavetje družinam, ki so izgubile vse.

Ustanovo sester salezijank v Notre-Dame-au-Boisu je prav tako prizadelo neurje. »Voda se je dvignila do kolen, zato smo zapustili stavbo,« je dejala s. Joëlle Drouin. Na srečo so igrače in stvari na policah v vrtcu ostale nepoškodovane. Poškodovana pa so vrata, ki so se napila vode in se ne dajo več zapreti. Sestre, ki so v nalivih skrbele za 36 otrok, pripovedujejo: »Vsi so ohranili mirno kri. Animatorji so pokazali ustvarjalnost in v tem času zabavali otroke. Starši so si oddahnili, da so otroci na varnem in so lahko urejali svoje domove, posebej na podeželju.«

V Liegiu neurje salezijanske hiše ni prizadelo, saj se nahaja na najvišjem delu mesta. »Mladi so bili prestrašeni, dobivali smo opozorila, naj zapustimo mesto. Vsi smo se pomirili, čeprav je bilo težko,« še dodaja salezijanec Luc. Skupnost je začasno sprejela eno osebo, ki se zaradi poplav ni mogla vrniti domov.

  1. julija bodo v Liegiu darovali sveto mašo, pri kateri bodo sodelovali tudi salezijanci, za vse žrtve poplav.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi