V korak z mladimi.

Posvečeno življenje je zgodba vere, upanja in ljubezni

Prva skupina salezijancev končala letne duhovne vaje

Vsak salezijanec naj bi po Konstitucijah salezijanske družbe enkrat letno opravil duhovne vaje, ki zanj pomeni čas duhovne krepitve, ki ga je imel don Bosko za temeljni del in povzetek vseh pobožnih vaj.

Od 5. do 11. marca 2023 je v Veržeju potekal prvi termin duhovnih vaj za salezijance, ki jih letos na prošnjo inšpektorja Marka Košnika pripravlja salezijanec Klemen Balažič. Zbrane salezijance je popeljal na pot pisanja zgodbe svojega življenja. Povzetek tedna je v zahvali pridigarju pripravil Janez Suhoveršnik, ki največ pove o samem poteku in zgodbi duhovnih vaj: »Od tvojega zgodi se, ki si ga izrekel inšpektorju, ko si prevzel pridiganje letošnjih duhovnih vaj, smo sedaj na točki, ko se je to dopolnilo.

Če smo si prav zapomnili, so to tvoje 81. duhovne vaje, ki si jih vodil in pridigal. Kot otrokom si tudi nam dal vsak dan vsaj en lik, osebnost, s katero smo se lahko poistovetili. Naj jih naštejem: bili smo preplašeni učenci na čolnu, umirajoče zrnje v zemlji, Marija pred odločilnim zgodi se, Samarijanka v brskanju po lastni zgodovini, izgubljeni sin ob vrnitvi iz velike praznine in učenci na svatbi Božjih darov.

S pripovedjo majhnih zgodb, ki si jih vpletel v veliko zgodbo odrešenja, si kot uspešen režiser napetega filma vtkal tudi svoje lastne zgodbe v večjo zgodbo, celo tako dobro, da se je našel kakšen sobrat, ki ob tvojem pripovedovanju osebne izkušnje ni uspel zadržati svojih čustev in jih je moral izraziti.

To pa pomeni, da si vsebino, ki si nam jo želel podati, tako uspešno posredoval in prodal, da smo kupili in vzeli ne samo vsebino, ampak tudi čustven naboj, ki si ga želel s posamezno zgodbo in primerom sporočiti. Tvoje besede in sporočilo tako niso razvnele in ogrele samo naš razum, ampak tudi srce, kar je največji uspeh duhovnih vaj, ko besede ne ostanejo mrtva črka na papirju, ampak prodrejo do mozga in obisti srca in oživijo duha.

Lahko bi rekli, da si duhovne vaje vodil kot odličen igralec taroka, ki točno ve, kdaj je potrebno uporabiti škis, da igro obrne sebi v prid. Tako si nas tudi ti s svojimi osrednjimi sporočili vse skozi držal v pozornosti. Naj ti bo ta izkušnja duhovnih vaj v blagoslov in v lep spomin. Hvala še enkrat iz srca, ker si se v tem tednu trudil iz nas narediti Božje može.«

Duhovne vaje so se zaključile z inšpektorjevimi »spomini«, v katerih je zbranim sobratom namenil tri vsebinske točke: redno premišljevanje Božje besede, priprava in zahvala po sveti maši ter navdih poslanstva iz don Boskovih sanj pri devetih letih.

Morda vas zanima tudi