V korak z mladimi.

Predstavitev Vezila 2024

Vrhovni predstojnik je 27. decembra 2023 v vrhovni hiši hčera Marije Pomočnice v Rimu predstavil Vezilo za leto 2024 z naslovom: »Sanje, ki prebujajo sanje. Srce, ki spreminja volkove v jagnjeta.«

Celotno salezijansko družino je pozval, naj Vezilo berejo v razumevanju simbolike don Boskovih sanj in njegovih sanj za sledilce in mlade. Spomnil je, kako so se vsi vrhovni predstojniki sklicevali na sanje in o njih veliko razmišljali. Ángel Fernández Artime je še dodal, da je imel veliko sanj, ko je pred 10 leti stopil na čelo salezijanske družbe, in je vesel, da v svojem zadnjem Vezilu s tematiko sanj lahko ponudi 12 konkretnih predlogov, ki jih spremljajo.

Dejal je, da moramo mlade danes poiskati na mestih, kjer so, in konkretno živeti salezijanski zakrament navzočnosti. To nam bo pomagalo prebujati in oživiti njihove vizije, hoditi z njimi, ustvarjati pristne odnose in jim pomagati odkriti lastne sanje.

Mnogi mladi so izgubljeni v tehnoloških in digitalnih evolucijah, ujeti v valove minljive realnosti. Vse je pozval, naj se borijo proti tej kulturi minljivosti in pomagajo mladim pri odločanju in izbiri tistega, kar je v življenju zares pomembno. Preprost klik ali takojšen odziv je zelo varljiv in ne more rešiti vsega ter ponuditi trajnih rezultatov.

Glede nasilne in nemirne mladine je vrhovni predstojnik kategorično zatrdil, da je preventivni sistem »čarobno« orodje, ki ga ponuja don Bosko. Posredovati moramo to navdušenje, to svežino srca, ki lahko navdihne, povzdigne in odpre globlje poti dialoga. Mnogi mladi se danes počutijo sirote in brez spremstva, da bi uresničili svoje sanje. »Zato posredujmo to svežino, nežnost in pristnost, ki jo mladi hitro prepoznajo. To nam bo pomagalo graditi civilizacijo ljubezni in miru. To bi bil največji prispevek, ki ga lahko več kot 6.000 ustanov salezijanske družine po svetu ponudi štirim do petim milijonom mladih, ki obiskujejo te ustanove.«

Vrhovni predstojnik je še pojasnil vlogo Učiteljice v don Boskovih sanjah pri devetih letih in zatrdil, da bi bila vsaka salezijanska ustanova ali poslanstvo brez Marije nesmiselno in odveč ter ne bi imelo nobenega pomena. To je dediščina, ki jo je don Bosko ponudil vsem: Marija kot vodnica in učiteljica, ki nas bo spremljala na poti našega življenja.

Izrazil je veselje in zadovoljstvo z ugotovitvijo, da so vse ustanove in pobude, ki se posvečajo najrevnejšim in najbolj ranljivim mladim v težkih razmerah, najboljša uresničitev don Boskovih sanj. »Vsaka ustanova, ki sprejema in ceni izgubljene in zadnje, je najlepša salezijanska navzočnost na svetu,« je dejal.

Zaključil je z besedami, da lahko naš navdušen in vesel odziv pomaga mladim odkriti njihove sanje in odkriti Boga v njihovih življenjih. Če bi vsak član salezijanske družine prenašal to veselo navdušenje s temeljitostjo in poštenostjo, bi videli neizmerne koristi za salezijansko poslanstvo. V življenju mladih bi se ustvarili številni čudeži in preobrazbe, ki bi na njih pustili trajen pečat.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi