V korak z mladimi.

Preprosta Zdrava Marija, s katero se je začel Oratorij, še naprej rojeva sadove

Nov dokument o oratoriju – salezijanskem mladinskem centru

Don Bosko v svojih Spominih na oratorij pripoveduje, kako se je »s preprosto Zdravo Marijo« 8. decembra 1841 začel oratorij. Od takrat sta za salezijance praznovanje Brezmadežnega spočetja in spomin na začetek salezijanskega oratorija neločljiva. Ni šlo za formalni začetek, otvoritev struktur ali zagon delovnih programov, temveč za izvedbo tega, kar danes poznamo kot »oratorijski slog in merilo«: vzgojno-evangelizacijsko srečanje med don Boskom in revnim mladeničem; odziv na njegove konkretne potrebe in celostna promocija skozi »metodologijo« prijateljstva. Vse to je bil začetek tega, kar si don Bosko sam takrat ni mogel predstavljati: salezijanski oratorij.

Don Boskova Zdrava Marija je izvor dinamike, ki je postopoma dala zagon vsem vzgojno-pastoralnim predlogom in izrazom, ki so jih potrebovali mladi njegovega časa. Tako je oratorijski slog tedaj in še danes oblikuje vsako salezijansko navzočnost v svetu.

Pravzaprav 182 let pozneje ista »preprosta Zdrava Marija« ter isti oratorijski slog in merilo še naprej dajeta energijo in identiteto salezijanski karizmi. To vsebuje tudi nenehno razmišljanje in nenehno posodabljanje, ne le zato, da je salezijanska navzočnost verodostojen izraz Don Boskovega začetka, temveč tudi zato, da mu ostanemo zvesti in odgovarjamo na nove in aktualne potrebe mladih.

Zato je 8. decembra 2023 Sektor salezijanske mladinske pastorale pri vrhovnem vodstvu salezijanske družbe predstavil novo, osveženo razmišljanje o oratoriju – salezijanskem mladinskem centru. Gre za dokument, ki upošteva, izhajajoč iz Referenčnega okvira za mladinsko pastoralo (2014), prenavljanje in posodabljanje ob upoštevanju novih kontekstov in novih stvarnosti salezijanske družbe in mladih.

Vrhovni svetovalec za mladinsko pastoralo Miguel Ángel García Morcuende pravi: »S tem nudimo široko in posodobljeno razumevanje oratorija – salezijanskega mladinskega centra. Želimo prispevati k potrditvi, obnovi in ​​oživitvi oratorija – salezijanskega mladinskega centra, ki je zakoreninjen v našem karizmatičnem spominu in aktualizirati njegov vzgojni in evangelizacijski potencial.«

Dokument je rezultat procesa dialoga, poslušanja in posvetovanja z vsemi salezijanskimi inšpektorijami, ki je trajal skozi vse leto in vzbudil zanimanje za ponovni zagon in vrednotenje poslanstva oratorija – salezijanskega mladinskega centra, pa tudi ponovni zagon in vrednotenje oratorijske izvirnosti vsakega salezijanske navzočnosti.

Dokument vsebuje štiri poglavja, ki odgovarjajo na vprašanja: kaj, kdo, zakaj in kako deluje oratorij – salezijanski mladinski center. Predstavi njegovo izvirnost, vzgojno-pastoralno skupnost, vzgojno-pastoralni predlog in organsko pastoralno animacijo.

V oktobru in novembru so vsebina predstavili na pokrajinskih srečanjih inšpektorialnih delegatov za salezijansko mladinsko pastoralo. Delegati so z veseljem spremljali predstavitve, glede na to, da postaja v nekaterih inšpektorijah ponovno vzpostavljanje oratorija – salezijanskega mladinskega centra nujno potrebno za konkreten odgovor na nova obrobja življenja mladih.

Delegat za salezijansko mladinsko pastoralo Jure Babnik je ob predstavitvi novega dokumenta napovedal, da bo besedilo kmalu na voljo tudi v slovenskem jeziku.

»Na praznik Brezmadežnega spočetja, kakor don Bosko s preprosto Zdravo Marijo, izročamo našemu Gospodu Jezusu Kristusu in naši materi mlade, ki nujno potrebujejo vzgojno-pastoralno dinamiko oratorija – salezijanskega mladinskega centra. Naj bo ta dokument pomoč za osvetlitev razmišljanja in praks, ki jih že imamo, pa tudi za spodbujanje novih in ustvarjalnih predlogov,« so še zapisali ob predstavitvi dokumenta.

ANS

Morda vas zanima tudi