V korak z mladimi.

»Salezijanci so ostali z nami v najtežjih trenutkih«

Zgodba očeta in družine, ki je jih je ukrajinska vojna spremenila v begunce

Mykola Skryminsky je ukrajinski državljan, mož in oče osmih otrok, ki je moral po začetku ruske invazije na Ukrajino skupaj z družino zapustiti državo v iskanju varnega kraja. Na Poljskem so ga sprejeli salezijanci, ki se jim Mykola neizmerno zahvaljuje za vso prejeto pomoč in podporo.

Mykola je želel deliti svojo zgodbo o trpljenju, pa tudi o upanju in solidarnosti, ki še enkrat poudarja neumorno delo salezijancev v korist vseh, ki jih je prizadela ta vojna, ki traja že več kot eno leto.

»Po začetku obsežne invazije ruske vojske na Ukrajino sva se z ženo odločila zapustiti Ukrajino, da bi našla varen kraj za svojo družino, za najine otroke. Odločili smo se, da gremo na Poljsko,« pravi Mykola. »Ko smo prispeli v Krakov, smo stopili v stik s salezijanci in jih prosili za gostoljubje.«

Salezijanski odziv je bil takojčen. Mykolo, njegovo ženo in njunih osem otrok so sprejeli z odprtostjo in prijaznostjo ter jim nudili tople obroke, prenočišče, predvsem pa bližino in duhovno podporo. Po nekaj mesecih so dobrotniki Mykolovi družini dali na voljo hišo v Oświęcimu, kamor so se lahko preselili in zaživeli tam, dokler bo potrebno.

»Del moje družine, žena in najini najmlajši otroci že šest mesecev živijo tu po zaslugi dobrotnikov. Starejši otroci pa so se želeli vrniti v Ukrajino, da bi tam nadaljevali šolanje,« nadaljuje.

Za mnoge Ukrajince, ki so prisiljeni živeti daleč od lastne države, je vrnitev domov živa in stalna želja. Prav tako za Mykolo, ženo in otroke. Iz tega razloga sta najstarejšim otrokom omogočila vrnitev, ko sta prosila za vrnitev v Ukrajino. Situacija je sicer težka, vendar se je v primerjavi z lanskim letom spremenila in vrnitev je postala mogoča. Tako so mladi zapustili Oświęcim in se vrnili v Žitomir. Tudi tam so jih sprejeli salezijanci, ki so za dijake odprli vrata srednje šole, ki jo vodijo prav v mestu Žitomir.

»Salezijanci nam pomagajo tako na Poljskem kot v Ukrajini. Vedno sem in bom hvaležen za podporo, ki nam jo dajejo,« je zaključil Mykola. »To je dramatična situacija za mojo družino in za mnoge druge ter za celotno Ukrajino. Vesel pa sem, da so salezijanci v najtežjih trenutkih ostali z nami, da nam vedno stojijo ob strani in nam pomagajo.«

ANS

Morda vas zanima tudi