V korak z mladimi.

Salezijanci zapuščajo tehnično šolo v Kartumu: »Izstrelki letijo v sobe«

Sudan že dva meseca doživlja svojo tretjo državljansko vojno. Kljub številnim odrejenim in spoštovanim premirjem se razmere iz dneva v dan slabšajo. Več kot 1,5 milijona ljudi je zapustilo svoje domove, na tisoče jih je umrlo, elektrika je motena, hrane pa še vedno primanjkuje. Zaradi strahu pred streljanjem nihče ne zapušča doma, spopadi med vojsko in paravojaškimi silami pa se še naprej širijo po državi. Salezijanci in sestre hčere Marije Pomočnice so edini redovniki, ki so še vedno prisotni v prestolnici Kartum in želijo zagnati projekt nujne pomoči za 300 družin v hudi stiski.

Don Boskovi sinovi so bili prisiljeni zapustiti tehnično šolo sv. Jožefa zaradi napredovanja paravojaških sil in negotovosti na območju. Skupaj s sestrami FMA so se umaknili nekaj kilometrov stran. »Izstrelki so leteli v sobe, zato so nas pozvali, naj odidemo. Pograbili smo samo nekaj oblačil in odšli,« pojasnjuje ravnatelj salezijanske skupnosti.

A razmere so se slabšale: »Preživljamo najhujše trenutke vojne. V zadnjih dneh je samo 100 metrov od hiše prišlo do močnega streljanja, topniškega napada in zvoka eksplozij. Veliko družin se je s svojimi otroki zateklo k sestram FMA. Z redovnicami smo v kapeli molili rožni venec«, pripoveduje salezijanec, »ko so zadeli eno od najbližjih bencinskih črpalk in je nebo zakril črn dim,« nadaljuje.

Konflikt v prestolnici, ki se je začel 15. aprila, je sprožil odhod od doma več kot 1,5 milijona ljudi. Mnogi med njimi so postali begunci v sosednjih državah, kot so Čad, Egipt, Južni Sudan in Etiopija. Doslej je bilo zabeleženih več kot 40 napadov na zdravstvene ustanove, zaradi česar več kot 20.000 nosečnic nima dostopa do predporodne oskrbe.

Uradna številka mrtvih, ki jo beležijo bolnišnice, se giblje okoli 1.200 mrtvih in več kot 6.000 ranjenih, a je zagotovo nepopolna.

Težave v komunikacijah in nezapuščanja zaradi bojev salezijanskemu centru onemogočajo poznavanje razmer. »Smo v Shajari, 7 kilometrov od Kartuma. Ker telefonsko in internetno omrežje nista stabilna, ne moremo priti v stik s sodelavci na tehnični šoli,« nadaljuje salezijanec.

Elektrika je na voljo le vsak drugi dan, prevoza ni in 90 % redovnikov je zapustilo prestolnico. »Salezijanci in salezijanke smo edini predstavniki Cerkve, ki smo prisotni v okolici glavnega mesta Sudana, vendar je težko vedeti, kaj se dogaja in kako napreduje vojna. Zdi se, da se boji zdaj usmerjajo proti jugu, kjer smo mi,« dodaja redovnik.

Salezijanski misijonski urad v Madridu »Misiones Salesianas« je začel projekt za nujno pomoč 300 družinam v ranljivem položaju zaradi konflikta v Sudanu. Projekt bo ponudil takojšnjo pomoč tistim, ki jih je konflikt najbolj prizadel ter nadaljeval delo z razseljenim prebivalstvom. Pomoč bo namenjena učencem in delavcem salezijanskih šol, župljanom salezijanskih župnij in njihovim družinam. Za ta projekt je bil izveden začetni transfer v višini več kot 93.000 evrov za pomoči v hrani, dostopa do pitne vode, zdravstvene oskrbe in zaščite.

Vir: Misiones Salesianas

Morda vas zanima tudi